Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Prova att vara göteborgare som på 1600-talet

I ett nytt rollspel, som släpps i samband med Stadsmuseets utställning om stadens grundande, får deltagaren ikläda sig rollen som en invånare i 1600-talets Göteborg.

Historiska äventyr i Göteborg – så heter bordsrollspelet som Eloso förlag har tagit fram i samarbete med Göteborgs stadsmuseum, och som släpps 11 mars när utställningen Göteborgs födelse slår upp sina portar för allmänheten. Ett makalöst sätt att levandegöra en svunnen tid på, tycker författaren och förlagschefen Björn Flintberg.
- Stadsmuseet har många unga besökare som kommer dit varje år på skolbesök. I år ville de testa någonting nytt för att väcka engagemang och intresse, vilket rollspel ju passar ypperligt till, säger Björn.
Initiativtagare är spelprofilen Ola Stafhammar, som vände sig till muséet redan i somras med sin idé. Speldesignern Daniel Lehto knöts tidigt till projektet, och för att skriva berättelserna samt ge ut produkten värvades Björn Flintberg. 
Han i sin tur anlitade göteborgsbaserade illustratören Elin Jonsson, känd bland annat för sitt arbete med serietidningen Fantomen. Och därmed var kärnkvartetten komplett.
- Jag har ett enormt historieintresse och besöker muséet regelbundet, så det var jättekul när Björn kom med erbjudandet, säger Elin. 
2013 väckte hon internationell uppståndelse med sina tolkningar i art noveau-stil av karaktärerna i tv-serien Game of thrones. Teckningarna till det nya rollspelet anser hon går i linje med det arbetet.
- Game of thrones är ju en halvhistorisk tolkning av rosornas krig. Det är bland annat därför jag gillar den serien så mycket. Utmaningen här har varit att få teckningarna så historiskt korrekta som möjligt. Lyckligtvis har museipedagogen Håkan Strömberg kunnat hjälpa mig med detaljerna. 

Så kända platser som möjligt

Till skillnad från levande rollspel (lajv) där deltagarna klär ut sig och skådespelar, äger bordsrollspelet rum vid just ett bord. En person leder spelet och berättar för de andra vad som händer i världen deras rollfigurer befinner sig i. Spelarna turas sedan om att fatta beslut och utföra handlingar. Tillsammans skapar spelarna äventyret. 
I Göteborgsrollspelet följer det med tre scenarion för deltagarna: Ett actionbetonat sådant i 1500-talets Nya Lödöse, en deckargåta i den nya hamnstaden Göteborg 1621, samt ett moraliskt dilemma som äger rum 1698. Epokerna har valts ut för att matcha utställningens, berättar Björn Flintberg.
- Jag har haft som mål att få med så många kända platser som möjligt, alltså byggnader och torg som finns kvar än i dag. Det blir en förlängd upplevelse om man kan åka förbi Skansen Lejonet med spårvagnen och tänka: Ja just det, det var ju där vi mötte legoknekten Herman i vårt äventyr på 1600-talet.

Ska kunna användas i skolundervisningen

Förhoppningen är att Historiska äventyr i Göteborg utöver att spelas hemma vid vardagsrumsbordet också ska kunna användas i skolornas historieundervisning, samt i arbetet med värdegrundsfrågor. Björn arbetar nu på en klassrumsversion där äventyrens problematiseringar av ämnen som flykt och etnisk identitet kopplas till läroplanen. 
Reglerna är enkla för att människor som aldrig spelat rollspel tidigare ska kunna sätta sig in i dem direkt; den primära målgruppen är ungdomar mellan 10 och 20 år. Även de som gått ut skolan för länge sedan kan emellertid ha nöje av Historiska äventyr i Göteborg, menar Björn. Inte minst den historieintresserade allmänheten.
- Spelet ligger perfekt i tiden. 400-årsjubileet är bara några år bort och jag tror att stadens historia är ett intresse som kommer väckas och leva i många göteborgare under de kommande tre-fyra åren, säger han