Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Protest mot nazister - Årets bild

Främlingsfientlighet på frammarsch – och en ensam men kraftfull protest. Årets bild av kvinnan med knuten näve mot nazisterna i Borlänge är en beskrivning av stämningsläget i samhället i dag, anser vinnaren.

David Lagerlöf på Expo tog hem det finaste priset när Årets bild arrangerades på Konsert och Kongress i Linköping på lördagen. Bilden togs i Borlänge under en demonstration då nazistiska Nordiska motståndsrörelsen marscherade i staden, och en kvinna ställde sig framför dem med knuten näve i luften.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Polariserat samhälle

TT: Det är en väldigt stark bild. Vad tror du att den har betytt?

- Att den fått så stor uppmärksamhet tror jag beror på att den slår an en nerv i ett polariserat samhälle. Den skildrar en främlingsfientlighet på frammarsch, säger David Lagerlöf. 

- Samtidigt tror jag att bilden ger hopp till många människor att det finns de som vågar säga ifrån. Kvinnan på bilden sätter sig ju i en situation som hon omöjligt kan vinna, men hon ställer sig ändå där. Det tror jag inspirerar. 

TT: Var det självklart att skicka in bilden till tävlingen?

- Nej, det var det inte. Det är första gången jag tävlar, och några kollegor övertalade mig att skicka in den.

Sju utmärkelser

Den prestigefyllda utmärkelsen Årets fotograf gick till Aftonbladets fotograf Magnus Wennman. Han blev galans stora vinnare med hela sex statyetter i de olika klasserna, och därtill Årets fotograf.

TT:s fotograf Jessica Gow tog hem andraplatsen i kategorin Årets nyhetsbild. Bilden togs i januari i fjol och föreställer en grupp flyktingbarn utanför migrationsverket. Barnen värmde sig under en hög av madrasser.

TT: Berätta lite om bilden.

- Den är tagen vid en flyktingförläggning i Märsta. När jag kom dit började några människor ta upp madrasser som låg i en hög. Under madrasserna låg barnen insvepta i täcken. Det var flyktingar som kommit till Märsta från Trängslet (ett asylboende) i Dalarna, men flyktingförläggningen kunde inte ta emot dem, säger Jessica Gow.