Jonas Sjöqvist och Hanna Bogren.
Jonas Sjöqvist och Hanna Bogren.

Premiär för Tre kärlekar

ANNONS
|

Det är regissör Niklas Hjulström som ihop med Kjell Sundstedt tog sig an hästjobbet att banta ner Lars Molins epos till en helafton.

- Det var otroligt skönt att ha med Kjell kan jag säga. Vi delade från början upp det, men det var när han kom med första strukturen på sin halva som det lossnade. Jag gick helt på lust, det här vill jag se, det här vill jag regissera, utan att ta hänsyn till handlingen till en början, förklarar Hjulström efter att ensemblen visat smakprov för presskåren.

En del scener blev sen tvungna att vara med för att historien skulle bli begriplig. Men det var ändå förvånansvärt få.

ANNONS

Trots den stora komprimeringen så menar Hjulström att man visat stor respekt för Lars Molins original. Men, som han påpekar, så vrider och vänder man ju även på de stora klassikerna och gör sina egna tolkningar. Att folk tvärtom ska jämföra för mycket oroar inte nämnvärt.

- Redan att det är nya ansikten gör ju så att vi direkt vrider oss ur det greppet.

Några som snarare undvikit att titta på tv-serien är ensemblen. Göran Ragnerstam förklarar.

- Det finns ingen vits med att titta på hur de gjorde utan vi måste ju skapa våra egna personliga förhållande till teaterscenen.

Ändå var det Lars Molins grundhistoria som först lockade honom till att medverka.

- För mig är det här ett epos. Ett av de få svenska epos som finns. Så när jag först fick frågan för ett år sedan var det ingen tvekan.

ANNONS