"Serien är folklig men samtidigt skruvad med en bisarr humor. Det blir roligt när skådespelarna levererar det bisarra samtidigt som de tar sina rollfigurer på stort allvar", säger Lena Koppel om ”Saltöns” framgångsrecept. Här med författaren Viveca Lärn. Pressbild.

Premiär för efterlängtad ”Saltön-säsong

Efter sju års väntan är det dags för tv-tittarna att återvända till invånarna på Saltön.

Den omtyckta dramaserien ”Saltön”, om livet på en ö i Bohuslän, sändes senast 2010. Den fjärde säsongen spelades in 2015 och börjar sändas den 20 augusti i SVT1.

- Som jag uppfattat det när jag har varit i kontakt med ”Saltön”-fans är det efterlängtat, säger Lena Koppel.

Yngre kärlekspar

Mycket har hänt sedan sist. Tittarna får återigen möta Blomgren, Emily, Johanna och Bengt, men också flera nya rollfigurer. Bland annat dyker ett yngre kärlekspar upp.

- Säsongen handlar väldigt mycket om relationer och kärlek – men också mycket om svek och besvikelser. Det blir ganska mycket drama.

Hysén gästspelar

Bland andra ser vi Claes Månsson i en av de nya rollerna. Dessutom gör Glenn Hysén ett gästspel.

- Han var verkligen en empatisk man. Han har inte så mycket dialog men det han gjorde gjorde han jättebra.

Den fjärde omgången av tv-serien är baserad på tre av Viveca Lärns böcker. Den sista boken om Saltöborna, ”Halta hönans hotell”, är ännu inte filmatiserad, men Lena Koppel är öppen för en eventuell fortsättning i rutan.

- Vi pratar om det. Om folk fortfarande är intresserade och det blir många tittare hoppas jag att alla säger att ”Det är klart att vi gör en femma!”, säger hon.