Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Präst vill sprida hopp på festival

Kent Wisti har tröttnat på en värld som ibland känns allt för mörk. Nu vill han sprida ljus genom tro och humor på en av Sveriges största festivaler.

Den skånske prästen Kent Wisti har gjort sig känd som konstnär och satirtecknare. Inte minst har han nått stora framgångar på sociala medier med sina bilder, som inte sällan innehåller politiska gliringar åt både höger och vänster. Med närmare 7 000 följare på Instagram kommenterar han ständigt det aktuella.

– Jag tror att humor är en förutsättning för att kunna utvecklas som människa, säger han.


Ökad polarisering

Det är också därför han valt att medverka på WOW Talks, det nya talarforumet på Way out West. 

– Ibland känns det som att vi lever i en ganska värdelös värld. Vi ser en ökande polarisering i samhället, och människor blir lätt oroliga. Därför tror jag att det är viktigt att vi bygger upp ett hopp tillsammans.

Just det tänker Kent Wisti göra genom att prata om både humor, politik och tro. Men det blir ingen standup-föreställning.

– Nej, det blir det inte. Men exakt hur formen för talet kommer att se ut vet jag inte än. Jag tänker att jag kommer att vara helt klar några timmar innan jag går på scenen.


Förskonad från hot

Han säger att han nästan uteslutande har fått positiv respons på sitt politiska engagemang, trots att han ofta går på offensiven mot det som han tycker är fel i samhället.

– Jag har varit väldigt förskonad från hat och hot. De flesta som sett mina bilder kan nog gissa var jag står politiskt, men samtidigt är jag inte alls bunden till något enskilt parti. Så om man inte håller med om allt kanske man kan hålla med om en del av det jag uttrycker, säger han.


Ny bok

I samband med talet på Way out West släpps också boken I det här jävla landet som är en sammanställning av Kent Wistis satirteckningar. Men trots framgångarna som satiriker så tycker han att han fortfarande hinner med att vara präst. Även om det är teckningarna som gjort honom mest känd är det faktiskt inget som upptar en stor del av hans liv.

– Nej, det kostar mig så lite, både i form av tid och energi. Och det är det absolut värt om jag genom humorn kan ge någon hopp och ork att leva lite till. Det är bara ett sätt att dra mitt strå till stacken, säger han.

Kent Wisti hoppas att han, genom sitt tal, ska kunna göra världen lite ljusare för den som väljer att komma dit och lyssna. 

– Det kan saknas en hoppfull röst ibland. Jag vill vara den rösten om jag kan, säger han.