Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Porträtt av porträttören Carrère

Emmanuel Carrère skriver fascinerande om dem som författade en av västerlandets mest inflytelserika texter. Martin Engberg har läst.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Bok

Biografi
Emmanuel Carrère
Himmelriket
Översättning: Lotta Riad 
Pequod Press

Runt år 50, i utkanten av romarriket, finns det en kult som sprider en story utöver det vanliga. Messias är inte bara ett framtida löfte, faktum är att han fram tills nyligen levde och sa och gjorde märkvärdiga saker. För det blev han brutalt dödad, men gäckade mördarna och uppstod ur sin grav. Några av dem som var med är fortfarande vid liv och kan berätta om det själva. Det är den goda nyheten.

Men det finns också splittring, olika tolkningar av vilka teologiska konsekvenser återuppståndelsen borde få. Jakob, Petrus och Johannes lär fortfarande ha betraktat sig som judar och iakttagit Lagen, som bland annat förespråkar omskärelse, medan Paulus säger att det är tron som är det viktiga. Kristendomen finns inte riktigt ännu, men i och med denna klyvnad i synen på Vägen, har den börjat formuleras och ska nu få sina krönikörer. Det är om dem Emmanuel Carrère skriver om i Himmelriket. Paulus, vars brev blev startskottet för Nya testamentet, och Lukas som tillskrivs Apostlagärningarna och Lukasevangeliet. 

Ja, och så skriver Carrère också om en tredje person. Sig själv. Han brukar inte dra sig för att göra sin personhistoria till en del av metoden. Carrères mest kända bok är den om Jean-Claude Romand, Doktor Romand. Om en man som bluffade att han levde ett framgångsrikt liv som läkare anställd av WHO. På väg att avslöjas dödade han familjen, men inte sig själv. Senast skrev Carrère om Limonov, skandalförfattaren som blev ledare för ett gäng politiska desperados. Också en bok om SF-författaren Philip K Dick står på listan över de biografier han skrivit. Exceptionella öden som han alla tagit sig an från en personlig vinkel.

Så ock med Paulus och Lukas. Genom att utgå från en period i sitt liv när han, på grund av en livskris, själv var troende katolik, vill Carrère visa att han ställer sina frågor i genuin fascination, inte av hån mot de som tror. För hur kommer det sig egentligen att en religion med inslag lika egendomliga som dem i den grekiska mytologin kunnat få ett så enormt genomslag? Bröd som blir kött. Vin som blir blod. En man som reser sig ur graven.

Carrère drar sig inte för att fabulera för att fylla de historiska luckorna, men han har också många års bibelstudier bakom sig, och har medverkat i en bibelöversättning. Han är helt öppen med sin metod, vilket är bra, även om öppenheten ibland också gör bokens ton väl familjär. Resultatet är hur som helst, också om gissningarna emellanåt är vådliga, spännande läsning och en konkretisering av hur miljön Nya testamentet kom till i såg ut, och vilka Paulus och Lukas kan tänkas ha varit. Det är, genom Carrères bok, lätt att föreställa sig en dagens motsvarighet till Paulus och Lukas. Verksamma i utkanten av någon religiös, eller politisk rörelse, som vi ännu inte känner till, men som om hundra år kommer att ha miljoner anhängare. 

För idéer kan, visar Himmelriket, under rätt omständigheter få enorm spridning och även om det inte syns på utsidan, revolutionera människors inre. Ibland till och med ganska underliga idéer.