Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Natalie Portman. Arkivbild.

Portman nobbar prisceremoni i Israel

Natalie Portman kommer inte att åka till Israel för att ta emot det prestigefulla Genesis-priset. Orsaken är att den Oscarsbelönade skådespelaren inte vill stötta Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, som skulle hålla tal under prisceremonin.

Som en följd av Portmans beslut har ceremonin, som skulle ha ägt rum den 28 juni, ställts in. Hennes avhopp har orsakat starka reaktioner och många kopplar det till den internationella kritik som riktats mot Israel de senaste veckorna, då sammanlagt 35 palestinier har dödats av israeliska styrkor på Gazaremsan.

Portman skriver själv på Instagram:

"Låt mig tala för mig själv. Jag valde att inte delta eftersom jag inte vill att det ska framstå som att jag stöttar Benjamin Netanyahu. (...) Som många israeler och judar runt om i världen kan jag kritisera Israels ledarskap utan att vilja bojkotta en hel nation".

Portman föddes i Jerusalem men flyttade till USA som treåring.

Priset delas ut till personer som utmärkt sig inom sitt yrkesområde och som "inspirerar andra genom sin hängivenhet till det judiska samhället och judiska värderingar". Tidigare mottagare av prissumman på en miljon dollar, som doneras till välgörenhet, är New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, konstnären Anish Kapoor, violinisten Itzhak Perlman och skådespelaren Michael Douglas.