Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Den ryska sångerskan Julia Samojlova fick inte representera Ryssland i Eurovision i Ukraina. I stället sjöng hon på Krimhalvön.

Portad från Eurovision – sjöng på Krim

Rysslands tilltänkta Eurovisionbidrag har framförts, men inte i Kiev. I stället sjöng Julia Samojlova sin "Flame is burning" i Sevastopol på Krim.

Framträdandet samma kväll som Eurovision inleddes i Ukrainas huvudstad är en tydlig markering från Ryssland. Samojlova förbjöds av Ukraina att resa in i landet eftersom hon 2015 uppträdde på Krimhalvön, som annekterades av Ryssland 2014. Därför bojkottar Ryssland i år hela ESC-evenemanget.

Bakom kontroversen ligger troligen också Rysslands missnöje med att Ukrainas Jamala förra året vann före den ryske storfavoriten Sergej Lazarev. Dessutom med en låt om hur Sovjetunionen deporterade Krimtatarerna 1944.

På Krim medverkade Julia Samojlova vid firandet av Sovjetunionens seger över Tyskland i andra världskriget. Hon nämnde aldrig Eurovision-bråket när hon tackade de tusentals i publiken för att hon bjudits in till denna symboliskt viktiga dag.