Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sångerskan Sabina Ddumba är ett av de stora dragplåstren på Västerviks visfestival 11–13 juli. Hon är en av flera popartister som i sommar spelar på svenska visfestivaler. Arkivbild

Popmusiken tar plats på visfestivalerna

Tiden tycks ha sprungit ifrån de traditionella visfestivalerna. Vissa lägger ner, andra breddar sitt program och ser ljust på framtiden. Men är Sabina Ddumba och Jonathan Johansson verkligen vissångare?

Visfesten i Steninge, som hör till Sveriges äldsta visfestivaler, meddelade nyligen att årets festival blir den sista. Några veckor senare meddelade den långlivade festivalen Taubespelen att de ställer in årets festival och lägger ner.

- Tiden har vandrat vidare för den traditionella visfestvalen, säger Nisse Ericsson, mångårig arrangör av Taubespelen.

Spelen började som en hyllning till visdiktaren Evert Taube och hans visor. Vissångare bjöds in för att sjunga Taube och endast Taube. De sista åren har artisterna dock blandat egna låtar med tolkningar av nationalskaldens.

Ska sjunga på svenska

En ung och välmående festival är Läckö visfestival på Läckö slott i Västergötland, som i år gästas av flera i sammanhanget oväntade artister, bland andra Jonathan Johansson och Säkert.

- Våra kriterier är att artisterna ska sjunga på svenska och att de på något sätt ska verka inom vistraditionen, säger Magnus Lönnroth, vd Läckö slott.

Att artisterna ska sjunga på svenska är ett kriterium som många festivalarrangörer är eniga om, även nytänkarna, men även där har somliga flyttat fram positionerna.

"Mår bättre än någonsin"

Äldst i klassen är Västerviks visfestival som varje år sedan 1966 har ägt rum i Stegeholms slottsruin i den småländska kuststaden. De senaste åren har man valt att vidga vissångarbegreppet genom bokningar som Timbuktu, Petter och Titiyo.

- Festivalen mår bättre än någonsin, säger Calle Åstrand, vd för bolaget Hootis AB som sedan några år tillbaka arrangerar festivalen.

Västerviks visfestival har dessutom valt att skrota det gängse kravet på att artisterna måste sjunga på svenska. Förra året spelade Miss Li och i år är Sabina Ddumba ett av de stora namnen. Båda är främst kända för att sjunga på engelska.

Texten i centrum

Men sjunger Sabina Ddumba verkligen visor? Att definiera vad som kännetecknar en visa är inte helt lätt, inte ens för Samfundet Visans Vänner, som bildades 1936 av bland andra Evert Taube.

- Det är en ständig diskussion men de flesta är ändå eniga om att en visa är en sång där texten är det viktiga, säger Torbjörn Ljunglöf, ledamot och tidigare flerårig ordförande i Visans Vänner.

Att flera festivaler väljer att bredda sina program tror Torbjörn Ljunglöf är ett försök att locka en bredare och större publik, men Västerviks visfestival menar att så inte är fallet.

- Vår publik har länge varit bred eftersom den till stor del är en familjepublik, så för oss är det därför viktig att det finns något för alla, säger Calle Åstrand.