Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Popikonen Whitney Houston död

Sorgen är stor bland artistkollegor och fans världen över efter beskedet om Whitney Houstons död. Nu ändras också delar av programmet i kvällens Grammygala.

Whitney Houston vann sin första Grammy 1985 och har totalt vunnit sex utmärkelser. När beskedet om att stjärnan dött, natten till dagen för årets Grammygala, bestämde arrangörerna omedelbart att Whitney Houston ska hedras på ett speciellt sätt under galan.

Klart är att sångerskan Jennifer Hudson kommer att medverka med ett speciellt inslag. Spekulationer om att hon får sällskap av Mariah Carey med flera cirkulerar också.

- Det blir ingen gigantisk hyllning, det känns helt enkelt för tidigt. Vi ska presentera en hyllning med respekt som känns passande så här snart efter dödsbeskedet, förklarar galans producent Ken Erlich.

 

Hittades livlös

Popikonen och skådespelerskan Whitney Houston hittades livlös på ett hotell i Beverly Hills i Kalifornien. Dödsorsaken är inte känd, men i nuläget misstänker polisen inte något brott.

CNN och Los Angeles Times rapporterade om en märklig, tryckt stämning utanför hotellet Beverly Hilton - där stjärnan hittats död. Sörjande fans samlades vid hotellet och brast spontant ut i Whitney Houstons sånger.

Samtidigt höll musikmogulen Clive Davis, Houstons mångårige producent, sin årliga middag för musikbranschens elit på hotellet, inför morgondagens Grammygala. Många av artisterna på väg in till Clive Davis fest uppges ha varit för upprörda för att kunna intervjuas.

 

170 miljoner sålda album

Whitney Houston var tidigare gift med artisten Bobby Brown. De har ett barn tillsammans, Bobbi Kristina.

Whitney Houston kämpade tidvis med drogproblem, som inverkade negativt på hälsan och karriären. Men under storhetstiden på 1980- och 1990-talen var hon en av världens mest hyllade sångerskor. 

"Popdrottningen" eller bara "rösten", som hon ofta kallades då, har kammat hem fler musikpriser än någon annan kvinnlig sångartist. 170 miljoner sålda album, singlar och videor vittnar om framgångarna, liksom sju raka listettor under 80-talet på den amerikanska Billboardlistan.

 

Inga tecken på brottsligt uppsåt

Den 48-åriga Houston hittades bara något dygn före den 54:e Grammygalan i Los Angeles. Enligt uppgifter till cnn.com var det popstjärnans egen livvakt som fann henne. När poliser och räddningspersonal anlände låg hon på golvet i sitt rum, och återupplivningsförsöken var utan resultat.

-I nuläget finns inga uppenbara tecken på något brottsligt uppsåt, och dödsfallet utreds av polisen i Beverly Hills, berättar polistalesmannen Mark Rosen.

 

"Otroligt sorgligt"

I Sverige var det i går kväll deltävling i Melodifestivalen. Under festen efteråt fick de medverkande nyheten.

-Det är otroligt sorgligt, och det lade minst sagt sordin på stämningen, säger sångerskan och festivalens programledare Sarah Dawn Finer.

En vän berättade nyheten för henne under nattens festligheter.

-Det är så sorgligt att det händer så tidigt i hennes liv. Ingen kommer någonsin att sjunga som hon gjorde, säger Dawn Finer.

Sarah Dawn Finer har vid flera tillfällen sett stjärnan live, senast under hennes Sverigebesök förra året.

-Hon var inte röstmässigt som hon hade varit, men det var extremt häftigt att vara så nära en av världens bästa sångerskor, säger hon.

"En oavslutad historia"

Ametist Azordegan, krönikör och programledare på Sveriges Radio, har lyssnat på Whitney Houston sedan hon var liten. Fortfarande räknar hon Houston till en av de artister hon lyssnar mest på, och hon är tagen av stjärnans död.

-Jag tycker att det är väldigt tråkigt. Hennes karriär känns som en oavslutad historia. Det känns som att hon hade mycket mer kvar att ge, trots att hennes röst inte har varit vad den brukade vara, säger hon.

 

"Bodyguard"

I Will Always Love You, som skrevs av countrydrottningen Dolly Parton, är kanske den sång som förknippas mest med Whitney Houston. Den smäktande popballaden sjöngs in av henne och var även ledmotiv i filmen Bodyguard, där Houston också spelade den kvinnliga huvudrollen mot Kevin Costner.

Houston inspirerades under uppväxten i New Jersey av sångerskor i släkten. Mamman Cissy Houston samt kusinerna Dionne Warwick och Dee Dee Warwick, som avled 2008, hör till förebilderna. Dit räknas också gudmodern Aretha Franklin, legendarisk soul- och R'nB-sångerska.

Över hela världen sörjs stjärnan efter nyheten om hennes död. De sociala medierna fylldes under natten med hyllningar till den döda sångerskan.

"Det är en tragedi. Whitney Houston var den största sångerska jag någonsin har hört, och hon kommer verkligen att bli saknad", skrev den amerikanske sångaren Tony Bennett på mikrobloggen Twitter.

Sångerskan Chaka Khan spelade redan 1978 in I'm every woman, som blev en hit med Houston 1993. Hon chockades av nyheten, och skrev: "Jag hittar inte ord... Jag är chockad. Be för henne och hennes familj."

 

Gudmor

I ett uttalande säger Houstons gudmor, sångerskan Aretha Franklin, att hon har svårt att förstå nyheten, men att hon tänker på stjärnans mamma, dotter och exmake, Bobby Brown.

Sångerskan Rihanna skrev på Twitter det som för många beskriver sorgen efter stjärnan.

"Inga ord. Bara tårar".