Popartisten som trotsar IS

I en musikvideo avfyrar hon riktiga granater mot IS-kontrollerade områden och sjunger om kurdernas rätt till frihet. Terrorgruppen IS har listat den kurdiska artisten Helly Luv som en av sina största fiender.

ANNONS
|

4,6 miljoner. Såmånga Youtube-visningar har videon där artisten Helly Luv skjuter granater motIS-områden ochmarscherarmed peshmerga-soldater.Videon inleds med obehagliga krigsscener i en kurdisk by. Efter ett bombangepp på civilases sångerskanmarschera mitt i kaoset,mot en stridstank med budskapet"End the violence" på en banderoll.

– Som artist är mitt vapen inte pistoler, mitt vapen är musik. Om jag kan bekämpa dem med min musik, då är min sång lika mäktig eller mäktigare än deras vapen, säger hontill NBC News.

Trots fredsbudskapet hyllarartisten kurdernas väpnadekamp för självständighet. Hon säger att hon vill visa sitt stöd för peshmerga-truppernaskamp förfred och frihet i Kurdistan.

ANNONS

"Olika religioner, samma blod. Vi kommer inte ge upp. Folk runt om i världen, var inte rädda, kom ihop och låt dem veta att vi är här, det är en revolution", sjunger hon i låtenRevolution.

Hennes musikhar gett henne en plats på IS lista över"most-wanted", skriver International Business Times.

Det är inte första gången sångerskan har retat upp islamisitiska terrorgrupper. I februari 2014släppte Helly Luv, som har kurdiskt ursprung,sin första singelRisk it all.Den låten handlar också om kurdernas kamp mot IS. Efter den fick hon motta dödshot från olikaislamistiska terrorgrupper, skriver New York Post.Då ville hon inte gå ut med vilken eller vilka grupper det rörde sig om.

– Vi publicerar inte namnen på dessa islamistiska grupper eftersom vi inte vill glorifiera [deras] handlingar, sa hennes manager Gawain Bracy,enligt tidningen Guardian.

Trots hoten låterden kurdiska popdivan sig inteskrämmas.

– Jag går emot den mest farliga terrorgruppen i världen, menkänner att tusentals personer riskerar sitt liv på slagfältet i kampen mot dem. Om jag kan nå ut med mitt budskap till miljoner människor, även om jag riskerar livet, så är det ett privilegium, har artistensagt till NBC News i enintervju om dödshoten.

I dag bor Helly Luv, som egentligen heter Helan Abdulla, i Los Angeles. Som ung flydde hon med sin familj till Finland, frånkriget mellan Iran och Irak som rasade under 1980-talet. Båda hennes föräldrar har ett förslutet inomPeshmerga, enligt New YorkPost och NBC News.

ANNONS

Trots dödshoten efter första singelnfortsätter hon att sjunga om kampen mot IS. För att spela in musikvideon till Revolutionåtervände hon till Kurdistan. Videon är inspelad i en by nära Mosul i norra Irak. Mosul har beskrivits som IS viktigaste fäste i Irak.Under inspelningen förra sommaren avfyrade hon en granat mot IS-kontrollerade områden, något hon beskriver som en "bonus",enligtNBC News.

– Det var fantastiskt, jag skrek mer, mer! Jag hoppas bara att inga djur kom till skada, sa artisten om beskjutningen,enligt nyhetssajten.

FAKTA: ArtistenHelly Luv

  1. Helan Abdullah är född 1988 i Irak.
  2. Som barn flydde hon med sin familjfrån kriget i Irak. Fick asyl i Finland och växte upp där.
  3. 18 år gammal flyttade hon till USA för att satsa på en karriär som artist.

FAKTA: Peshmerga

  1. En militär styrka i kurdernas självstyrande region i Irak.
  2. Peshmerga betyder "inför döden" och kämpar för kurdernas självstyre.
  3. Under senare år har de kurdiska styrkorna uppmärksammats för sin väpnade kampmot IS-strykor i Kurdistan.
ANNONS