Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pop, boxning, poesi och serietidningar

Det är högsommar och nöjessfären fullkomligen sjuder av inspiration och aktiviteter. GP:s Tobias Holmgren väljer guldkornen bland veckans hållpunkter.

Tipsen rör perioden 17 juli till 23 juli 2017

1. Konserter x 2

Lika omaka som Spara och Slösa är de, och minst lika ikoniska. I helg uppträder Henrik Berggren och Per Gessle i Göteborg, två av pop-Sveriges absoluta motpoler. Se båda spelningarna för den snurrigaste konserthelgen i mannaminne och följ upp med GP:s recensioner.

Dag och plats: Henrik Berggren, fredag på Lisebergs stora scen kl. 20.00. Per Gessle, lördag på Trädgårdsföreningen kl. 19.30. 

2. Utflykt

I söndags berättade GP om burmesiske aktivisten Maung Saungkha, som dömdes till sex månaders fängelse efter att ha publicerat en regimkritisk dikt på Facebook. Poesi kan tydligen fortfarande orsaka sturm und drang i rätt händer! Troligen är det dock dikter av ett mjukare slag som läses upp under poesipicknicken i Frölunda. Bandet Karavan underhåller med persisk och iransk folkmusik, och den som känner sig hågad får gärna läsa upp egna alster.

Dag och plats: torsdag i Positivparken, Frölunda, kl. 17-18.30.

3. Utställning

Naturligtvis är serietidningar konst. Några som har greppat det är Miva fine art galleries, som sedan en tid tillbaka ställer ut och säljer limiterade replikor av serietidnings-omslag som på olika sätt betytt mycket för Stan Lee – medskapare till bland andra Spindelmannen, Fantastiska fyran, Thor och Hulken. De sju Lee-signerade verken som i dag finns i galleriets Göteborgslokaler plockas antagligen ner till förmån för en ny utställning nästa vecka, så passa på.

Dag och plats: Fram till vecka 30, Miva fine art galleries på Teatergatan.

4. På TV

TV4 avslutar i veckan en utdragen kulturbragd genom att visa Rocky IV, Rocky V och den senkomna uppföljaren Rocky Balboa på halvrimlig sändningstid. I den här skörden är det bara fyran med Dolph Lundgren i bovrollen som är klart sevärd, men Stallones lättgillade boxarhjälte vill man förstås följa hela vägen till pensionen ändå. Till och med i den vidriga femte filmen tvingar The Italian Stallion fram småleenden på ren sympati. Ibland.

Dag och plats: tisdag-torsdag, TV4 kl. 22.30

 

5. På teatern

Hur blir Strindbergs vackra och stämningsfulla drömspel om det läggs till clowner i rollistan? Den frågan besvaras när legendariska commedia dell'arte-gruppen 123 Schtunk tar sig an svensk litteraturs främsta badboy. Aldrig brukar väl mantrat "det är synd om människorna" stämma så mycket som när publik bjuds upp på teaterscenen för att medverka – jag spontansvettas vid blotta tanken – men 123 Schtunk är gamla i gamet och har fingertoppskänsla i hur långt de kan gå. Att det blir en rolig kväll med gott om nerv kan nästan garanteras, trots (eller tack vare?) att föreställningen bygger på improvisation. 

Dag och plats: Onsdag-fredag kl. 19.00, lördag-söndag kl. 18.00, Nöjeshallen i Varberg. Går även nästa vecka.

LÄS OCKSÅ: GP:s recension av pjäsen på Lorensbergsteatern