Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Greta Gerwig, Bob Balaban, Bryan Cranston, Koyu Rankin, Wes Anderson, Liev Schreiber, Tilda Swinton, Jeff Goldblum och Kunichi Nomura är på plats vid filmfestivalen i Berlin för att marknadsföra "Isle of dogs".

Politisk Wes Anderson i "Isle of dogs"

Med "Isle of dogs" gör Wes Anderson sitt fjärde besök på filmfestivalen i Berlin. I den nya filmen görs rösterna av bland andra Scarlett Johansson, Bill Murray och Yoko Ono.

"Isle of dogs" är gjord med dockor och stop motion-teknik – något som Wes Anderson ofta har använt sig av, hans film "Den fantastiska räven" var till exempel helt och hållet gjord på det sättet.

Han säger att han lärde sig mycket under arbetet med den, och att det har legat till grund för det fyra år långa arbetet med "Isle of dogs".

Filmen utspelas i ett futuristiskt Japan, där den kattälskande borgmästaren förvisat alla hundar till en ö fylld med sopor. Nu planerar han att döda alla dessa hundar – samtidigt som hans adopterade skyddsling Atari tagit sig till ön för att söka sin förvisade hund Spot.

- Det började med att vi kände att vi ville göra någonting om hundar, säger Wes Anderson, som skrivit manuset tillsammans med Roman Coppola, Jason Schwartzman och Kunichi Nomura.

- Sedan dök idén med Japan upp. Vi älskar alla japansk film, främst Kurosawa och Miyazaki. Och det är så det brukar vara, allt finns inte där från början, idéerna kommer efter hand.

Gammaldags teknik

Han säger att stop motion är en gammaldags teknik som han älskar.

- Vi försöker pusha den så långt det går, och i princip allt görs i kameran. Jag älskar modeller, det finns en sorts charm i det, jag försöker till och med övertyga folk om att det inte är modeller. Jag älskar att gå på bio och se en modell i till exempel en film av Hitchcock.

"Isle of dogs" är en ovanligt politisk film, för att vara regisserad av Wes Anderson. Han säger:

- Det sa vi från början, att det var nödvändigt med mer politik, även om det är en fantasi. Och det hände saker under vår resa som gjorde att filmen ändrades. Vi fick ny inspiration ur verkliga händelser. Och politiken i filmen ligger närmare Texas än Japan.

Tunga namn

Listan över röstskådespelare är imponerande – förutom Johansson, Murray och Ono har bland andra Tilda Swinton, Bryan Cranston, Jeff Goldblum, Ed Norton och Frances McDormand lånat ut sina röster till filmen.

I Sverige kommer "Isle of dogs" att få premiär i början av maj. Den kommer inte att dubbas till svenska, eftersom man menar att den till största delen riktar sig till en vuxen publik.