Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Politikernas kritik mot Miljöförvaltningen: "Fyrkantigt"

Flera dansgrupper hoppar av årets Hammarkullekarneval då de riskerar tunga böter på grund av för höga ljudnivåer. Miljöförvaltningen säger att de inte kan hjälpa till med att lösa problemet. Nu går politikerna i nämnden till attack mot vad de kallar ett fyrkantigt förhållningssätt: "Jag blir faktiskt väldigt irriterad", säger Axel Darvik (L), andra vice ordförande i Miljö- och klimatnämnden.

Tre år i rad har Hammarkullekarnevalen överskridit de tillåtna ljudnivåerna.

– Förra året fick vi ett vite på 5000 och det dubblas varje år nu. Totalt handlar det om 25 000 kronor. Det är mycket pengar. Vi är inget stort kommersiellt eventbolag som tjänar massa pengar. Vi finns tack vare göteborgarna och Göteborgs kommun, säger Karnevalsgeneralen Tony Parath som menar att de önskar ett samarbete med Miljöförvaltningen om att lösa problemet.

LÄS MER: Hotas av tunga böter - hoppar av från Hammarkullekarnevalen

Förvaltningen: "Kan inte sitta på två stolar"

Miljöförvaltningen å sin sida säger att de inte kan agera som konsulter och meddelar att ett lösning på problemet måste Hammarkullekarnevalen själva ansvara för.

– Vår roll är inte att tala om för verksamheter hur de ska göra. Vi måste behandla alla lika, och har förklarat varför vi ställer krav och vad det innebär. Vi kan inte ta ansvar om de har pengar eller inte. Som tillsynsmyndighet kan vi inte sitta på två stolar genom att först säga hur de ska utföra sin egenkontroll och sedan kontrollera den, säger Yusra Moshtat på Miljöförvaltningen, och fortsätter;

– Det är inte alla som förstår vad det innebär att vara en tillsynsmyndighet. Vi tycker att Hammarkullekarnevalen är viktig för staden, men vi har ansvar för att skydda människors hälsa. Det är vår roll och vi tycker det är tråkigt och olyckligt det som hänt.

Kritiken - vill att praxis ändras

En som reagerat starkt på denna praxis är Axel Darvik (L), andra vice ordförande i Miljö- och klimatnämnden, som ska ta upp frågan på nämndmötet i veckan.

– Det är ju meningen att det ska fungera. Vi måste kunna ha karnevaler i stan och Hammarkullekarnevalen är ett fantastiskt arrangemang. Då måste man kunna bedriva kontroll på ett sätt så man hittar lösningar. Man kan inte begära att de ska ta in dyra ljudkonsulter. Det kan man göra när det handlar om proffsorganisationer som har jättekonserter och bokat världsartister.

Axel Darvik vill nu att praxis ska ändras för hur man hanterar denna typ av ärenden.

– Jag blir faktiskt väldigt irriterad. Det viktigaste är ju precis som de säger att värna om människors hälsa. Där ska också ingå att hjälpa till och komma fram till en bra lösning. Det handlar om inställningen. Den måste vi faktiskt ändra på. Man får inte vara så fyrkantig.

"Stor konsensus i frågan"

Även Sofi Bringsoniou (S), som också sitter i Miljö- och klimatnämnden är enig i kritiken mot förvaltningen.

– Vi har också pratat om detta och det är ganska stor konsensus i denna fråga. Det är skillnad på kommersiella aktörer och små ideella grupper. Det är så klart viktigt att ljudnivåerna hålls, men Miljöförvaltningen är en resurs som borde kunna agera hjälp.