Politikerna styr inte Ringöns utveckling

ANNONS
|

Ringön ska få utvecklas utan inblandning från kommunen, säger både Mariya Voyvodova (S) och Ulf Kamne (MP). Men de utesluter varken konsthall eller bostäder.

– Som kulturpolitiker vill jag så klart att det ska finnas fler kulturverksamheter på Ringön, men vi har bestämt oss för att området ska få verka på sina egna villkor, säger Mariya Voyvodova, ordförande för kulturnämnden och socialdemokratiskt kommunalråd.

Hon får medhåll från Ulf Kamne (MP) som är ordförande i byggnadsnämnden och ansvarar för stadsplaneringsfrågor för de rödgröna i kommunledningen.

– Det är inte alltid kommunens bästa gren att gå in och detaljstyra, säger han. Det vi vill göra nu är att hitta ett sätt att göra fler saker tillåtna i detaljplanen.

ANNONS

Var Göteborgs konsthall ska placeras

Precis som GP gått igenom i tidigare artiklar om Ringöns utveckling är tanken att initiativen ska komma nedifrån. Men det finns gränser för hur mycket privata verksamheter kan göra på egen hand, om inte kundunderlaget eller infrastrukturen finns på plats.

LÄS MER: Därför sätter vi fokus på Ringön

LÄS MER: Ny syfabrik på Ringön

Just nu pågår en förstudie om var man ska placera Göteborgs konsthall, som växt ur sina lokaler vid Götaplatsen. Enligt Voyvodova var man från kulturnämndens håll tydlig med att Higab och lokalsekretariatet, som ansvarar för studien, skulle titta på flera delar av staden.

Skulle kommunen kunna vara en draghjälp på Ringön genom att placera Göteborgs konsthall där?

– Hisingen är en del av studien, liksom Masthuggskajen, säger hon. Ringön kan vara intressant, där finns ju redan Järnhallen, men innan förstudien är klar vill jag inte säga jag eller nej till det.

När Ulf Kamne får frågan är han noggrann med att det i så fall bör ske i befintliga lokaler.

– Om vi går in och anlägger ett nytt, stort museum eller en ny arena kommer det att driva upp investeringsnivån. Det är bättre att använda befintliga lokaler i så fall, så att förändringen blir mindre.

ANNONS

LÄS MER: Ringöns industrier kan andas ut ett tag

LÄS MER: Ringöns röst på insidan

LÄS MER: Saltet har stora planer för Ringön

Den nya detaljplanen för Ringön är troligtvis klar först 2018. Signalerna har varit att det inte ska bli tillåtet att bygga bostäder, trots det centrala läget. Ulf Kamne utesluter dock inte en viss typ av bostäder, även om målet är att bibehålla Ringön som ett industriområde.

– Man måste inte bestämma allt i det första skedet av en plan. Det är möjligt att det skulle gå att tillåta tillfälliga bostäder. Jag vet att det finns vissa fastighetsägare som vill kunna ha studentbostäder i delar av sina hus, till exempel.

Kollektivtrafiken en knäckfråga

Kollektivtrafiken är också en knäckfråga. Det slutgiltiga beslutet ligger på regionen och Västtrafik, men Göteborgs stad kan lobba för olika lösningar.

– Om Ringön ska växa krävs att vi ställer upp, säger Mariya Voyvodova.

Det finns planer för en spårvagnsdepå på Ringön, vilket skulle ge nya möjligheter för kollektivtrafiken. För den finns dock ingen detaljplan än, och kommunen och regionen förhandlar fortfarande om finansieringen och driftsansvaret. Bygget ligger fem-tio år fram i tiden, tror Ulf Kamne. Bussar och båtar går snabbare att planera om, men det finns inget avsatt för nya linjer till Ringön under 2017.

ANNONS

– Det har pratats om utökade buss- eller båtlinjer, men då måste vi lägga en tilläggsbeställning hos Västtrafik, säger Ulf Kamne. Vi får se om det finns pengar till 2018.

Tills vidare försöker Mariya Voyvodova uppmuntra konstnärer att etablera sig på Ringön.

– Kulturen bör finnas i alla stadsdelar. Där har jag ett ansvar som politiker, men också konstnärerna själva. Konst och kultur trängs ofta ut, som på Smedjegatan, där en fastighetsägare bestämt sig för att bygga bostäder. Men på Ringön finns fortfarande lokaler med väldigt låg hyra.

Fakta: Ringöns framtid

Sista delen i artikelserien om industriområdet dit kulturen flyttar in. Tidigare delar: 23/1, 27/1, 29/1, 1/2, 9/2 och 15/2.

ANNONS