Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Polisbevakning inför Kakans utställning

Regionmuseet i Kristianstad har tvingats kalla in polis till invigningen av Kakan Hermanssons utställning "100% kamp". Konstnären och medieprofilen gästar själv invigningen, som mötts av en hatstorm på nätet och hot om att skändas, enligt SVT Nyheter Skåne.

I helgen öppnar Kakan Hermanssons utställning "100% kamp - Sveriges historia" på Regionmuseet i Kristianstad. Efter att Audi i veckan avbrutit ett planerat samarbete med Kakan Hermansson har kritik även riktats mot utställningen och polis har kallats in till invigningen, skriver SVT Nyheter Skåne

– Före händelserna med Audi har vi inte fått en enda kommentar. Nu väcker det här aggressioner som saknar motstycke för oss, säger museiintendent Johan Dahlén till SVT Nyheter Skåne.

LÄS MER: Audi stoppar samarbete med Kakan

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På sin hemsida beskriver Regionmuseet att utställningen "berättar om människor som kämpar för att få rätt att leva livet fullt ut i ett jämlikt Sverige." Inför söndagens vernissage har museet gjort en säkerhetsbedömning och varit i kontakt med poliser som kommer att patrullera på museet.

- Vi har inte identifierat någon direkt hotbild men om det uppstår problem har vi beredskap och är på plats, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef, till SVT Nyheter Skåne.

LÄS MER: Kakan ber alla poliser om ursäkt

Museet har också utsatts för omfattande reaktioner på sin Facbeooksida. omfattande hatstorm på sin Facebooksida och har haft fullt upp med att rensa bland kommentarerna. Flera inlägg innehöll direkta påhopp mot Kakan Hermansson och en grupp som skapats just för att stoppa hennes medverkan uppmanar till att "Skända utställningen". Kritiken fortsatte i sådan utsträckningen att museet till slut tvingades stänga kommentarsfältet på sin Facebooksida.

Inställt samarbete

Bakgrunden är att Kakan Hermansson skulle vara en av flera kända profiler som Audi startat ett samarbete med i samband med sin nya modell Q2, där kändisarna skulle få formge en version av bilen. Efter att hennes medverkan mötts av tusentals upprörda människor stoppade Audi samarbetet. Kakan Hermansson har efter händelsen bloggat bett om ursäkt för tidigare kontroversiella uttalanden.

Kontroversiell profil

På Regionmuseet i Kristianstad uppger man att Kakan Hermansson, som även deltagit i På spåret, har bokats ”just för att uppfattas som kontroversiell och för hennes kamp för lika rättighet för LHBTQ-personer”.

– Kakan Hermansson är en person som är mycket stridbar och får betala ett högt pris för detta, säger Johan Dahlén till SVT Nyheter Skåne.

Utställningen invigs kl 14 söndagen 20 november och pågår till den 12 mars 2017.