Sally Hawkins och Doug Jones spelar huvudrollerna i "The shape of water".
Sally Hawkins och Doug Jones spelar huvudrollerna i "The shape of water".

Plagiatanklagelser mot "The shape of water"

Guillermo del Toros nya film anklagas för plagiat. Det är David Zindel, son till Pulitzerprisade pjäsförfattaren Paul Zindel, som hävdar att "The shape of water" rakt av är stulen från en pjäs som pappan skrev 1969.

ANNONS
|

The Guardian har jämfört pjäsen, som heter "Let me hear your whisper" och som senare även blev tv-film, med del Toros hyllade fantasydrama.

Tidningen kommer fram till att det finns en rad likheter. Båda historierna handlar om en kvinna som jobbar nattskift som städare på ett laboratorium och inleder en relation med en mystisk vattenvarelse som fallit offer för militära experiment. Båda kvinnorna dansar med sina städmoppar till tonerna av en kärlekslåt framför varelsens vattentank, och båda försöker smuggla ut den i en tvättkorg när hotet om att den ska dödas av militären blir för påtagligt.

ANNONS

Men pjäsen och filmen skiljer sig även åt på några punkter. Bland annat är kvinnan i del Toros film stum, och historierna slutar på olika sätt.

Det är inte känt om David Zindel tänker försöka driva ett förtalsmål rent juridiskt. Enligt filmjätten Fox har Guillermo del Toro aldrig hört talas om Paul Zindels pjäs.

"Han har aldrig läst eller sett herr Zindels pjäs i någon form. del Toro har haft en 25-årig karriär under vilken han har gjort tio spelfilmer och han har alltid varit väldigt öppen med sina influenser", säger bolaget i ett uttalande.

"The shape of water" är nominerad till 13 Oscar och vann nyligen i regi- och musikkategorierna på Golden Globe-galan. Filmen har Sverigepremiär i februari.

TT

Fakta: Guillermo del Toro

Mexikansk regissör, manusförfattare och filmproducent.

Slog igenom med "Cronos" 1993. Första Hollywoodfilmen "Mimic" kom 1997 och sedan dess har del Toro gjort filmer som "Hellboy" (2004), "Pans labyrint" (2006), "Barnhemmet" (2007) och "Pacific rim" (2013).

ANNONS