Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pjäs om övergrepp på nätet

Moa, eller LittleRainbowMoa14 som hon kallar sig för på nätet, faller offer för en betydligt äldre man, som ägnar sig åt grooming.


På torsdag har Bakom stängda dörrar nypremiär på Göteborgs Dramatiska Teater. En pjäs om virituell våldtäkt, grooming och självskadebeteende.


Skådespelaren Catharina Gallon, 35, har i över ett års tid arbetat med sin pjäs om grooming på nätet, vuxna som tar kontakt med barn i sexuellt syfte. 
- Det har varit väldigt omtumlande. Jag har gjort mängder av intervjuer, men också fått berättelser skickade till mig på min blogg. Många har velat berätta om detta, det har varit som att trycka på en knapp.

"Hoten blir grövre"


Som femtonåring, när Catharina Gallon själv hängde på forum som Lunarstorm eller My space, fick hon förslag som "ska jag komma förbi och hämta upp dig?". Men det är ingenting mot den utsatthet som gäller för barn i dag, som är online i betydligt högre utsträckning.
-Det är den ökande hotbilden jag vill åt, och jag har också uppfattningen att hoten blir grövre. Jag pratade med en 11-åring som blivit utsatt, som satt och spelade ett vanligt gamer-spel när hon blev kontaktad av en person som skrämde henne: "Jag vet var du bor. Jag skär halsen av dig. Skicka nakenbilder", berättar Catharina Gallon. 


Under arbetet med manus gjorde hon en omfattande research, intervjuade barn som blivit utsatta och yrkesverksamma med erfarenhet av grooming och övergrepp på nätet: poliser, kuratorer och forskare.
-Nätet är ju fantastiskt, du kan hitta flickvänner eller pojkvänner och testa din sexualitet. Men där finns också detta mörkaste mörka. Någon utger sig kanske för att heta SImon och vara 18 år, när han i själva verket heter Christer och är 53.

En negativ spiral av självskadebeteende

I pjäsen Bakom stängda dörrar faller Moa, eller LittleRainbowMoa14 som hon kallar sig för på nätet, för en sådan man, som ägnar sig åt grooming. Förälskelsen känns spännande och de bestämmer träff. Sedan sker ett övergrepp som blir början på en negativ spiral av självskadebeteende för Moa.
-Var går gränsen? Och vad är egentligen ett övergrepp på nätet? Det är frågor som tas upp i föreställningen, säger Catharina Gallon. 

2014 startade hon Scenkonst Quinna, med ambitionen att belysa och gestalta komplicerade, ibland nertystade, frågor med betydelse för kvinnor. Den första pjäsen hon skrev och satte upp hette Jag måste vara min egen armé, och handlade om abort.
-Jag vill komma åt den här gråzonen. Livet är inte svart eller vitt, allt inte är så enkelt. Du får lov att gråta när du har gjort en abort, även om du inte ångrar aborten i sig. Konsten har ett ansvar att ta upp frågor som dessa, och belysa det smärtsamma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.