Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/28

Pinsamma felsägningar och svenska filmdoldisar

"På tv-bolaget ABC var det ingen som visste vem Lassgård var" konstaterar GP:s Mats Johnson i sin krönika om nattens Oscarsgala.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

För ett år sedan utstrålade Alicia Vikander ett enormt självförtroende när hon blev intervjuad på röda mattan utanför Dolby Theater i Hollywood. Alla kunde se att Vikander var en stenklar vinnare i kategorin bästa kvinnliga biroll.

Av de anmärkningsvärt många svenskar som var Oscarsnominerade på årets gala fanns på förhand ingen lika stenklar vinnare. På röda mattan-uppladdningen gällde det att inte blinka när Ralf Lassgård en kort sekund skymtade förbi i bakgrunden. På tv-bolaget ABC, som höll i sändningen, var det uppenbarligen ingen som visste vem Lassgård var.

Onekligen en smula olycksbådande för En man som heter Ove-vinstchanserna. Nu gick Oscarn för bästa icke-engelskspråkiga film, som förväntat, till den iranska filmen The salesman, regisserad av Asghar Farhadi, som valde att bojkotta galan, som en protest riktad mot Donald Trumps inreseförbud. Inte heller blev det någon Ove-Oscar för bästa smink. Vinnaren blev Sucide Squad, vilket jag betraktar som ett trist val nu när Eva von Bahr och Love Larson så att säga samlat ihop till en Oscar.

Politikförbud på röda mattan

På röda mattan rådde det tydligen förbud att prata om något annat är film, klänningar och frisyrer, alltså inte ett pip om politik, men inte ens cheferna på ABC kunde kontrollera vad vinnarna skulle säga i direktsändning på själva galan eller vad komikern och Oscarsvärden Jimmy Kimmel hade på hjärtat när han dök upp på scenen klockan 02.30 svensk tid.

Kimmel var inte direkt sylvass när han i allmänna ordalag pratade om att demokrater, liberaler och republikaner alla är amerikaner, men roligt på riktigt blev det när Kimmel skojade med Donald Trump och Meryl Streep samtidigt. Streep, som Trump kallat för en överskattad skådespelerska, fick stående ovationer. Pristagarna hade fullt upp med att tacka filmbolag, nära och kära och hade ingen tid över till kommentarer om den amerikanska presidentens senaste utspel.

Kimmel kommenterade Trump

Inledningsvis mycket blågult. Justin Timberlake sjöng Can´t stop the feeling komponerad av Max Martin och Shellback. Vikander blev den första prisutdelaren, i kategorin bästa manliga biroll. Och efter ett par timmar en svensk Oscar, till Linus Sandgren för hans härligt nostalgiska Technicolor-foto i La La Land. Efter Sandgrens korta tacktal, med en mening på svenska, kunde Kimmel inte låta bli att kommentera Trumps märkliga påståenden om Sverige de senaste veckorna.

Till slut sänkte Faye Dunaway och Warren Beatty hela galan genom att läsa upp La La Land som vinnare i den tyngsta kategorin bästa film när vinnaren i själva verket var Moonlight. Detta tog en stund att reda ut, men Dunaway och Beatty hade fått fel kuvert. Det var inte bara jag som var småtrött efter nästan fyra timmars Oscarsgala.