Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pilou Asbæk spelar piraten Euron Greyjoy i "Game of thrones" sjätte säsong. "Den klassiska amerikanska hjälten är död" säger Asbæk om varför det är roligare att spela en av de onda. Pressbild.

Pilou Asbæk är gärna en av de onda

Från spinndoktor i det politiska dramat "Borgen" till maktgalen pirat i "Game of thrones". Pilou Asbæk hoppas att han blir fantasyseriens nästa storskurk.

Euron Greyjoy har knappt varit med i en minut av "Game of thrones" innan han har dödat sin äldre bror och med löften om att erövra världen väljs han senare till kung. Därmed har en av fantasyseriens största skurkar gjort entré även i tv-versionen.

- Det är miljoner som älskar böckerna, så när du ska porträttera en favoritfigur är det omöjligt att leva upp till allas föreställningar. För mig handlar det mest om vad skaparna, regissörerna och jag själv ville få fram, säger Pilou Asbæk som spelar Euron Greyjoy.

Satsar internationellt

De flesta svenska tittare känner nog igen Pilou Asbæk som spinndoktorn Kasper Juul i den danska tv-serien "Borgen", eller som en av programledarna i Eurovision Song Contest i Köpenhamn 2014. Danska karriären är för stunden lagd åt sidan, nu satsar Asbæk internationellt.

På söndag sänds det sista avsnittet av "Game of thrones" sjätte säsong, men tittarna får troligtvis se mer av Euron Greyjoy framöver.

- Jag vet inte hur många säsonger jag ska göra – om Euron Greyjoy dör eller inte. Men mitt uppdrag är att presentera så mycket som möjligt av honom. Vi har hittills fått uppleva honom som en rå pirattyp. Jag skulle inte bli överraskad om vi framöver får se mer av charmören, strategen och cynikern som han också är.

Spelar gärna ond

"Game of thrones" är känt för sina grymma karaktärer och Euron Greyjoy kan placeras ibland dem. Han skär ut tungorna på sin besättning och han drar sig inte för att döda. Asbæk tycker själv att det är roligast att spela karaktärer som är riktigt onda.

- Jag tycker det är fantastiskt. Vi som publik identifierar oss mer med antagonisterna, det är för att vi lever i en tid där skurkarna är mer intressanta, som Tony Soprano och Dexter. Den klassiska amerikanska hjälten är död, säger han.