Det här är långt ifrån första gången Picasso har förfalskats.
Det här är långt ifrån första gången Picasso har förfalskats. Bild: AP-TT

Picassotavlor på kritiserad utställning var fejk

Konstnären Kirsha Kaechele skapade rubriker med en kvinnoseparatistisk utställning med Picassotavlor i Australien. Nu har det visat sig att tavlorna var fejk, skriver The Guardian.

ANNONS
|

Kaechele gjorde 2020 utställningen ”Ladies lounge” på Museum of old and new art i Tasmanien i Australien. Utställningen var bara öppen för kvinnor, med syfte att visa på mäns känslor av exkludering. De kvinnliga besökarna blev uppassade av manliga butlers med champagne medan de beskådade konstverk av, vad de trodde var, Pablo Picasso.

Under 2023 nekades en man tillträde till ”Ladies lounge” ‒ då fick museet 28 dagar på sig att sluta neka inträde på grund av kön. Utställningen höll stängt, men tidigare i juni i år tog Kirsha Kaechele till sociala medier för att berätta att utställningen öppnat igen ‒ genom att man flyttat verken till museets damtoalett.

ANNONS

Nu har det framkommit att Picasso-tavlorna var förfalskningar Kirsha Kaechele själv gjort. Museet ska tidigare ha uppgett att Kaechele ärvt tavlorna från sin gammelmormor, som ska ha varit en av Picassos älskare.

Kaechele berättade till slut, på sina sociala medier, att tavlorna var fejk efter att ha väntat på att bli upptäckt i tre år.

Läs mer på GP kultur:

LÄS MER:Kulturvärlden vimlar av kitschiga lurendrejare

LÄS MER:En Picassomålning kan vara lika viktig som vetenskap

LÄS MER:Picassotavlor får ny plats – på damtoalett

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS