Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Relationen mellan Pablo Picassos konst och mat undersöks i en ny utställning. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Picassos mat visas på museum

En vinflaska med helt förvrängd form, ett durkslag som har ersatt en kvinnas ansikte, en tallrik där fiskbenen har smält in i porslinet. I utställningen "Picasso's kitchen" undersöks för första gången förbindelsen mellan den berömde konstnärens konst och gastronomi.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det verkar konstigt men är inte det. Matlagning är ett tema som finns i alla Picassos verk och i alla format: målningar, skulpturer, keramik och till och med poesi, säger Emmanuel Guigon, chef för Picassomuseet i Barcelona där utställningen visas.

Att vandra runt bland de 180 verken beskrivs som "att ta sig igenom en stor avsmakningsmeny". Och som grädden på moset har ett av rummen designats av den spanska gastronomins motsvarighet till Picasso: kocken Ferran Adria som startade den mytomspunna restaurangen El Bulli.