Felix "PewDiePie" Kjellberg.

Pewdiepie talar ut i unik intervju

Felix "Pewdiepie" Kjellberg har gett sin första långa intervju. I magasinet Icon berättar Youtube-fenomenet från Göteborg om allt från uppväxt till pengar, kändisskap och makt.

Det är magasinet i Icon som i sitt novembernummer publicerar en lång intervju med Felix "Pewdiepie" Kjellberg. Göteborgaren som numera bor i engelska Brighton tillsammans med sin flickvän Marzia Bisognin och två mopsar har närmare 31 miljoner prenumeranter på sin Youtube-kanal och presenteras på Icons omslag som "Världens mäktigaste svensk."

Felix "Pewdiepie" Kjellberg sysslar med "let's play" vilket betyder att han klipper ihop filmer där han spelar dataspel och lägger på egna kommentarer och därmed underhåller och berättar historier.

I Icon-intervjun berättar Felix "Pewdiepie" Kjellberg om hur han spelade enormt mycket dataspel redan när han pluggade på Samskolan i Göteborg. Betygen blev lidande.

- Spelandet hade en negativ effekt. jag hade blivit introvert och passiv, minns Felix "Pewdiepie" Kjellberg som ändrade fokus och snabbt läste upp sina betyg.

I dag är det alltså spelandet som i en ny form gett honom de exempellösa framgångarna. Felix "Pewdiepie" Kjellberg berättar om hur han fokuserar på de spel som egentligen är lite sämre för att de blir roligare på Youtube. Samtidigt har han stor makt i spelindustrin. Om Felix "Pewdiepie" Kjellberg spelar ett smalt och okänt spel på sin kanal rusar försäljningen genast i taket.

Själv tjänar han bra. Väldigt bra. Hans bolag hade 2013 en omsättning på 29, 6 miljoner kronor och en vinstmarginal på hisnande 97 procent. Bolaget delade ut tio miljoner i aktieutdelning till den enda ägaren; Felix "Pewdiepie" Kjellberg.

- Jag är extremt trött på att prata om hur mycket jag tjänar. Givetvis är det fantastiskt att jag kan tjäna pengar på det jag tycker är absolut roligast. Men jag är inte ute efter att maxa min inkomst, jag tror att tittarna skulle se igenom det, säger Felix "Pewdiepie" Kjellberg till Icon där han också pratar om:

Att bli igenkänd

- Det händer varje dag i stort sett. Jag tycker att det är okej. Marcia tycker att det är värre, hon har lite social fobi och svårt för att träffa nya människor. Det skulle räcka med att jag twittrade ut en bild på hur vårt hus ser ut. Någon skulle vara där inom tjugo minuter.

Varför han stängde kommentarfunktionen på sin kanal

- Kommentarerna är en krigszon, det finns ingen gräns för folk. Jag läste någonstans att rent kvalitativt är Youtube-kommentaterna de sämsta av alla i sociala medier, och det skulle nog de flesta kunna hålla med om. Jag har blockat kanske 500 personer, men det är så mycket reklamspam att det är lönlöst att försöka hålla ordning.

Att fortsätta göra allt själv

- Hela framgångskonceptet på Youtube är ju att man kan relatera till den man tittar på i mycket större utsträckning än dem man ser på tv. Därför vore det dumt att släppa det, även om det vore bekvämt.

Vad han skulle göra om han inte hade sin kanal.

- Om jag inte spelade så mycket skulle jag hålla på mer med konst. Jag har alltid tyckt om att rita och senare hålla på med Photoshop. Jag fick ställa ut några konstverk jag gjort med Photoshop på min mormors galleri i Fiskebäcksskil.

Om han kan tänka sig att påverka sina följare i politiska och andra tyngre frågor.

- Jag vill bara underhålla, det är mitt främsta mål och det går före allt annat. Men jag samlar in pengar till välgörande ändamål och skänker av mina egna pengar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.