Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Jöback blir göteborgare i höst

I Love Musicals med Helen Sjöholm i Scandinavium 17 oktober och julföreställningen Jag kommer hem igen till jul i en månad från 25 november. I höst blir Peter Jöback göteborgare.

Peter Jöback är på snabbvisit i Göteborg, staden som i höst kommer att bli hans hem i en månad.

Han är lite försenad, planet han skulle flugit med säckade ihop inför start och det fick bli en annan lösning. Men när han sitter i en av sviterna i Upper House och berättar om sin kommande föreställning på nystartade The Theatre i Gothia Towers så är resebekymren som bortblåsta.

- Jag har spelat Jag kommer hem igen till jul på turné flera gånger och nu ska det bli väldigt härligt att göra den på ett och samma ställe. Verkligen kunna inreda rummet precis som jag vill och skapa rätt atmosfär, säger Jöback som på senare år i allra högsta grad varit involverad som en sorts producent i sina produktioner.

- Förmodligen vet inte många hur mycket jag ligger bakom, men det handlar om allt från affischer till scenografi och produktion.

Jag kommer hem igen till jul är Peters i särklass mest populära skiva genom åren, den har sålts i över 600 000 ex och i november fyller den tonåring.

Och faktum är att den är precis lika populär fortfarande.

- Det kommer brev om den, folk som lyssnar på den mitt i sommaren och det är väldigt häftigt. Och jag som var så skeptisk när jag blev tillfrågad att göra den …

När frågan kom där i början av 2000-talet så tackade han första blankt nej, en julskiva är något man gör när karriären är på upphällningen, men så fick han träffa producenten Lars Halapi och allt klaffade. Plattan visade sig bli avgörande både Peter både som artist och privatperson.

- Jag skrev texter om min uppväxt, gjorde upp med allt för första gången och kände att jag blev vuxen. Det var ett avgörande läge i livet och Jag kommer hem igen till jul hjälpte mig att hitta mig själv, säger han.

Föreställningen blandar musik och berättelser, personliga iakttagelser om traditioner, familj, julen som högtid och mycket annat. En kväll i värmens tecken.

- Jag ser verkligen fram emot att göra den till en helkväll, tre timmar med god mat och en gemensam resa med publiken, säger Peter Jöback.

Men före det att Jag kommer hem igen till jul flyttar in på The Theatre så besöker han Scandinavium med ytterligare en uppsättning av I Love Musicals. Denna gång med Helen Sjöholm som parhäst.

- Vi har ju jobbat ihop i Livet är en schlager i Stockholm och jag frågade helt enkelt om hon ville åka med mig i höst. Det blir första gången på nästan 20 år, sedan Kristina från Duvemåla-tiden, som vi verkligen får sjunga tillsammans igen.

Fakta: Peter Jöback i höst

Jag kommer hem igen till jul spelas mellan den 25 november och 20 december på The Theatre som är beläget i Gothia Towers-komplexet.

I höst turnerar han också med I Love Musicals som gått för fulla hus under tidigare turné och nu återkommer med Helen Sjöholm.

Premiär i Malmö 26/9 och avslutning i Göteborg 17/10.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.