Personlig Per Gessle i Nashville-kostym

ANNONS
|

Förra våren kom beskedet att Roxette tar farväl av de stora scenerna efter att läkare avrått Marie Fredriksson från att fortsätta turnera.

Plötsligt hade popgruppens andra halva, Per Gessle, tid över. Han bestämde sig för att, för första gången på tio år, spela in ny musik på svenska.

Sedan gick det snabbt.

- Det är precis så som jag älskar att jobba. "Nu gör vi en platta på tisdag, skriv fem låtar till dess", då gör jag det. Men om du säger "det ska vara klart nästa vår", då gör jag något annat till sista veckan, säger Per Gessle.

ANNONS

Hamnade i Nashville

"En vacker natt" och systerskivan "En vacker dag", som kommer i september, spelades in i Nashville. Men det fanns egentligen ingen djupare tanke med det – förutom att komma bort från vapendragaren Christoffer Lundquists flitigt använda studio Aerosol Grey Machine i Skåne.

- Jag såg en dokumentärfilm om Nick Cave och då hade han varit nere i Frankrike i en jävligt häftig studio men jag tänkte att det där stället är lite stort. Så vi kollade lite grejer i England men sedan dök Nashville upp och jag tänkte att "det där är inte så dumt". För även om jag inte är någon countrynörd så finns det automatiskt ganska mycket countrygrejer i min musik.

Studion som bokades i komplexet Blackbird visade sig ändå vara för stor och ha för många möjligheter. Gessle och hans gäng bytte till en mindre studio och på kvällarna promenerade de hem till ett hus de hyrt på Airbnb där badrummet delades med ett gäng skalbaggar.

"För gnälligt"

Litet och intimt, precis som musiken de spelade in. Per Gessle ser "En vacker natt" som en kusin till albumet "Mazarin" från 2003 – fast kryddad med countryfiol och pedal steel.

ANNONS

- Jag försökte göra den här plattan som en enhet och då får jag givetvis betala ett pris för det – det finns ingen radiobomb här. Men jag har inte velat det heller, det här ska vara något annat. Jag är fåfäng som alla andra och vill att alla ska tycka att det här är det bästa som finns. Men jag vet också att väldigt många kommer att tycka att det för långsamt, för sprött eller för gnälligt med fiolen.

Per Gessle medger att känslan inför skivsläppet är lite annorlunda jämfört med hur den brukar vara.

- Varje gång är ju speciell. Men det har varit väldigt mycket nu, det blev ett avslut med Roxette och det hände mycket familjegrejer hos mig samtidigt som hela Nashville-grejen var lite av en "happy accident". Det blev en sådan boost men kunde lika gärna ha blivit platt fall.

ANNONS

Känslosamma omslag

Med "familjegrejer" menar han att han drabbats av flera dödsfall de senaste åren. I höstas gick Per Gessles syster Gunilla bort och när hennes son hittade en ask med diabilder från 1960-talet bestämde han sig för att rata skivomslagsbilderna som Anton Corbijn redan tagit.

"En vacker natt" pryds av en bild på Gunilla och "En vacker dag" av en bild på mamma Elisabeth, som gick bort 2013. Det är Per Gessles första soloskivor där han själv inte syns på omslaget.

- Paradoxalt nog tycker jag att det här är mina mest privata och personliga plattor. Men eftersom de här bilderna dök upp fanns det liksom ingen anledning att ha mig på omslaget. De här bilderna satte en känsla.

TT: Varför tror du att musiken blev personligt och privat?

- Jag vet inte. Jag vill som sagt jobba fort och då bara ösa ur mig det som kommer naturligt, ibland känns det som att låtarna kommer av sig själv. Och många av de här texterna har bara dykt upp, det är inget som jag har suttit och tänkt ut utan det bara trillar på. Ibland känns det som att det har tagit 58 år för dem att komma fram.

ANNONS
TT

Fakta: Per Gessle

Född 1959 i Halmstad. Är efter sina år i Gyllene Tider och Roxette en av Sveriges mest framgångsrika artister och låtskrivare genom alla tider.

Soloalbum: "Per Gessle" (1984), "Scener" (1985), "The world according to Gessle" (1997), "Mazarin" (2003), "Son of a plumber" (2005), "En händig man" (2007), "Party crasher" (2008).

Roxette-album: "Pearls of passion" (1986), "Look sharp!" (1988), "Joyride" (1991), "Tourism" (1992), "Crash! Boom! Bang!" (1994), "Have a nice day" (1999), "Room service" (2001), "Charm school" (2011), "Travelling" (2012), "Good karma" (2016).

Gyllene Tider-album: "Gyllene Tider" (1981), "Moderna tider" (1981), "Puls" (1982), "Heartland cafe" (1984), "Finn fem fel" (2004), "Dags att tänka på refrängen" (2013).

Aktuell: Med nya albumet "En vacker natt" som släpps den 28 april. Skivan innehåller duetter med bland andra Lars Winnerbäck och Savanna Church. Systerskivan "En vacker dag" släpps i september och innehåller duetter med Linnea Henriksson och John Holm. Åker i sommar ut på en stor turné.

Turnédatum: 6/7 Helsingborg, 7/7 Oskarshamn, 8/7 Örebro, 13/7 Rättvik ,14/7 Töreboda, 15/7 Karlskrona, 21/7 Grebbestad, 22/7 Göteborg, 23/7 Fredrikstad, 27/7 Stockholm, 28/7 Östersund, 29/7 Piteå, 1/8 Borgholm, 2/8 Malmö, 3/8 Arvika, 11/8 Halmstad, 12/8 Linköping, 18/8 Uppsala, 19/8 Eskilstuna, 25/8 Vasa, 26/8 Borgå.

Fakta: Per Gessle om...

...skivomslagen, med bilder på hans syster och mamma: "Anton Corbijn ringde när jag var i Nashville. Han var i New Orleans och plåtade Arcade Fire så han sa 'åh, är du där, kan jag komma över så kör vi en fotosession?'. Självklart, så jag bokade av en dag i studion och så körde vi en dags foto i Nashvillemiljö, det var klockrent. Hans bilder skulle ju vara skivomslagen, han har ju plåtat många av mina andra skivor. Men sedan dog min syster och hennes son hittade en ask med diabilder från typ 65–66 någonting. Jag är med på några bilder och det var precis innan jag fick glasögon. Diabildskvaliteten är ju så härlig, de där färgerna. Så jag sa till Anton att 'tyvärr, det blir inget omslag den här gången'."

...vad han ska spela på sommarturnén: "Ja, det är en bra fråga. Jag har faktiskt inte bestämt mig än. Jag har ju ett delvis nytt band med fiol och pedal steel så det finns ju oändliga möjligheter att göra om låtar och kanske få in vissa Roxette-låtar i den här formen. Att göra mina sololåtar på det här sättet är inte så svårt men det vore spännande att göra till exempel 'It must have been love' med lite fiol. Min ambition är att spela låtar från hela min låtskatt, om man säger så. Jag börjar bli gammal så det är ganska mycket låtar."

...att göra två korta skivor i stället för en lång: "Jag hade ju alternativen att antingen 'kill my darlings', ta bort fyra låtar och låta dem bli 'bonus tracks' på Spotify, eller göra en dubbelskiva – och det är ju meningsöst nuförtiden. Eller så att göra så här, två skivor med lite 'space' emellan. Gillar man den första skivan så kommer man att gilla den andra. Det enda negativa är att om jag spelar något från andra plattan i sommar så är det ju ingen som har hört den musiken. Men rent konceptuellt tycker jag att det är jävligt spännande, för jag kan till exempel göra två coola skivomslag. Jag älskar verkligen att man kan förlänga idén med musiken via skivomslaget och hur det presenteras visuellt."

ANNONS