Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Persiska och kurdiska artister firar nyår

Det drar ihop sig till nyårsfest. Riksteatern firar norouz/newroz med en turné som når Göteborg och ytterligare fyra städer.

Den svensk-kurdiske komikern Özz Nûjen är konferencier för årets upplaga av Norouz/newroz, som är persiska respektive kurdiska för nyåret. Riksteatern firar för tredje året högtiden med en turné som i år når fem städer.

Den inleds i helgen med Västerås, Karlstad och Oslo. Nästa helgs final i Göteborg och Stockholm är en utökad version av showen med sju artister.

Bland andra medverkar den iranska sångerskan Darya Dadvar, som började sjunga opera under uppväxten i Iran. Efter stora framgångar i Frankrike på 90-talet har hon utvecklat en egen stil där hon blandar traditionell musik från Iran med västerländska genrer som klassiskt, jazz och blues.

Den kurdiska sångerskan Chopy Fatah är baserad i Holland, sjunger främst på sitt modersmål kurdiska, har släppt flera skivor och turnerat över stora delar av världen.

Bekant från förra årets nyårsturné är skådespelaren Shima Niavarani, som debuterade på Riksteatern Autodidakt i enmansakt 2005. Sedan dess har hon gjort nära trettio produktioner inom teater, film och tv och över 300 soloframträdanden på scener runt om i landet.

En annan medverkande är mångsysslaren Zinat Pirzadeh, känd från så väl ståuppscener som filmen Se upp för dårarna och På spåret som hon medverkade i par med Göran Greider. Hon växte upp i Iran och kom till Sverige 1991. Hon hann jobba som både korvgubbe och fotomodell innan hon etablerade sig som ståuppare. Hon har också skrivit böcker och varit sommarpratare.

Nyårsshowen är ett led i Riksteaterns arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Traditionen med nouroz och newroz, som betyder ny dag, har omkring 4000 år på nacken och firas på vårdagsjämningen. Festen är laddad i både Turkiet, eftersom det där är en kurdisk tradition, och Iran eftersom det inte är samma sak som det muslimska nyårsfirandet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.