Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mikael Persbrandt och Anna Odell spelar sig själva i "X & Y". Nästan i alla fall. Metanivån är hög och Anna Odell tror att hennes motspelare valde att vara med eftersom han är i en ny fas i livet. "Han var trött på den gamla bilden av honom som Beck-Gunvald", säger hon. Bilden är från galapremiären av filmen på Stockholms filmfestival. Arkivbild.

Persbrandt: "Jag vill avveckla mig själv"

Kan Mikael Persbrandt tänka sig att ha sex iförd vargdräkt? Hur får man makt över en alfahanne? I Anna Odells nya film "X & Y" radar frågorna upp sig och några enkla svar tänker varken regissör eller filmens mesta stjärna ge.

Tanken är att vi ska ses på Mikael Persbrandts teater på Östermalm i Stockholm för att prata om den nya filmen. Inte minst på grund av faktumet att publiken hålls i ovisshet om vad som egentligen är på riktigt i mötet mellan Persbrandt och Odell har den redan fått stor medial uppmärksamhet.

Men Persbrandt är inte där. Han har blivit sjuk, med mycket kort varsel.

Aningen snopet trycker vi ändå in oss i teaterns lilla kök för att prata om uppföljaren till Odells hyllade debut "Återträffen". Några svar på frågorna kring vad som är verkligt och vad som är fiktion vill regissören inte svara på.

- Det är ju ett skydd för oss. När vi började det här arbetet och skulle lära känna varandra var målet att inte ha något att dölja för varandra. Och det är ju svårt, samtidigt som det heller kanske inte är så bra att lämna ut sig totalt. Om ingen vet vad som är på riktigt så kan vi vara väldigt nakna. Och är det så viktigt att bena ut vad som är vad? Man kan också se det som en lek med möjligheter och risker, en vandring i två människors syn på vilka de skulle kunna vara eller vilka andra tror att de är.

Hög metanivå

Ett stort studiobygge i Trollhättan är spelplats för undersökningen, som ska resultera i en dekonstruktion av "den gränslösa konstnären Anna Odell" och "skådespelaren och alfahannen Mikael Persbrandt". Metanivån är hög redan i inledningen av "X & Y". Anna Odell frågar Mikael Persbrandt som i ett förhör om hur långt han är villig att gå. Kan han tänka sig att bli penetrerad av henne? På riktigt? Han ser förvirrad ut.

Fler skådespelare är inkallade för att spela de två huvudpersonernas olika alter egon, Shanti Roney spelar Persbrandts konstnärliga sida medan Vera Vitali spelar Anna Odells utmanande, sexuellt utlevande sida. Komiska situationer uppstår när Anna Odell och Mikael Persbrandt konfronteras med sina alter egon, som också kallas in i situationer när deras specifika karaktärsdrag behövs.

Vill bli mysteriespel

Mikael Persbrandt verkar lyckligtvis inte sjukare än att han kan ta ett samtal på telefon, och han säger att hans dragning till filmen handlade om att få jobba med Anna Odell.

- Det är ont om regissörer med egna universum, så blir man inbjuden till ett sådant sammanhang blir man glad och tacksam.

TT: Vem skickar du fram i intervjusituationer, av dina alter egon?

- Jag är nog mig själv men jag har haft alter egon att skydda mig själv med i olika situationer. Men det är mig du pratar med nu.

TT: Och vem är det, i dag?

- Jag har en alldeles adekvat beskrivning av det men det är inget som jag vill dela med svenska folket. Jag vill bli ett mysteriespel för publiken och det är min önskan att de inte ska vilja veta så mycket utan förhålla sig till mig via mina rolltolkningar. Jag har skrivit min självbiografi och det räcker, jag avvecklar mig själv nu, på sociala medier bland annat. Nu känner jag redan att jag har sagt för mycket om det här, det är väl för att jag har ett behov av att förklara mig trots allt.

Lustfyllt arbete

Mikael Persbrandt beskriver arbetet med filmen som ett lustfyllt jobb men att han inte heller vill avslöja för mycket för att inte förta något av Odells universum.

TT: Det stod i DN att ni gick i parterapi tillsammans, hur var det?

- Det är klart att vi inte gjorde det, lite sann mot mitt privatliv måste jag vara. Men vi var där och gjorde research, sånt där hängde jag med på. Jag ville inte hålla tillbaka, mitt enda spörsmål var hur nära jag skulle lägga mig själv. Alfahanne är ju ett begrepp som har skapats om mig av andra, det har ju kablats runt i årtionden, jag stoppades i den lådan ganska tidigt.

Förra hösten bjöd filmteamet in till inspelningsbesök i Trollhättan, mitt under rasande metoo-upprop. Tematiken i filmen, makt och hierarkier, kopplades ihop med metoo. På en pressträff då kommenterade Persbrandt rörelsen som "en veritabel orkan och storm som har slagit till med full kraft. Jag ställer mig helt och fullt bakom den saken, att riva ned patriarkala strukturer och gamla unkna mönster."

Ett år senare säger han följande om saken:

- Haha, ja, i den här filmen är det snarare jag som är objektifierad.