Persbrandt i Guillous hemliga tjänst

ANNONS
|

Mikael Persbrandt har boxats, hoppat ut från flygplan och frusit i iskallt vatten som förberedelse för de tre nya Hamiltonfilmerna.

-Jag har inte klagat - men jag har lidit, säger han.

Den första filmen börjar spelas in i mars.

Det mullrar när 93 kilo Mikael Persbrandt åker i mattan i kampsportlokalen söder om Stockholm. "Like this! Use your knee!" skriker stuntmannen som leder övningen. "My knee... is over here", stönar Persbrandt under sin motståndare, världsmästare i thaiboxning.

Kampen i förorten är bara en del av Persbrandts rigorösa förberedelser inför rollen som Jan Guillous romanhjälte Carl Hamilton. Han beskriver sin träningsinsats som "nästan extravagant stor".

-Jag har hållit på sedan i oktober med åtta pass i veckan de sista två månaderna. Nu springer jag halvmilen på 21 minuter, och det är bra och det är jobbigt och det är härligt. Jag har mått jävligt bra av det hela. Och min enda ambition är att den här produktionen ska hålla minst världsklass.
Barndomshjälte

Persbrandt berättar att han växte upp med Jan Guillous Hamiltonböcker.

ANNONS
-Hamilton är en cool lirare. Jag tyckte att det var så jäkla spännande med ensamvargen som räddar världen. Och det är fortfarande intressant med en så komplex person mot en klangbotten av världspolitik. Jag tror att det är därför Jans böcker blivit så framgångsrika. Jag tränade med några killar från de svenska specialstyrkorna, en del av dem hade valt sin yrkesbana efter Hamiltonböckerna.
Tränad i USA

Specialstyrkor, ja. Inför rollen har Mikael Persbrandt tagit hjälp både av svenska elitsoldater och amerikanska, de så kallade Navy Seals där också den fiktive Hamilton fått sin utbildning.

-Det jag ville hitta i min vistelse med specialförbanden är vad man kallar warrior's mindset, en särskild sorts medvetenhet. De här killarna har svårt att gå in i en lunchrestaurang utan att kolla nödutgångar och vilka som är där. Allt jag lärt mig kan jag omsätta direkt i filmen.
-I USA-träningen har jag hoppat ut ur flygplan och jag legat i sexgradigt vatten i 25 minuter mitt i natten. Jag har inte klagat - men jag har lidit (skratt). Fallskärmshoppet, ett tandemhopp, var fantastiskt. Vilken kick. Jag var inte kaxig i planets dörröppning, men jag ska absolut göra det igen.
"Jag var en fantasynörd"

Samtidigt med Hamilton förbereder Mikael Persbrandt sitt andra storprojekt, Peter Jacksons Tolkiensaga "The hobbit" där han spelar Beorn, en man som kan förvandla sig till björn. Även Tolkien visar sig vara en barndomshjälte för Persbrandt.

-Jag läste alla böckerna. Jag sprang på antikvariat och försökte hitta de första Bilboböckerna - jag var en fantasynörd. Jacksons Tolkienfilmer är helt fantastiska. He's the man.
-Hela projektet ska bli så spännande. Där är man verkligen novis i en av de största kittlar man kan hoppa ner i. Det är väl 700 pers i teamet, jag ska stå i ett hörn och bara försöka vara följsam.

TT Spektra: Vad hade den tolvårige Micke sagt i pojkrummet om han visste att han skulle spela Beorn?

-"Oöverstigligt märkligt". Jag hade ju inte tänkt bli skådespelare. Jag gillade att bygga byggsatser i balsaträ och bli astronaut, och så blev det det här. Forskningsresande i väntan på... vadå?

Tre nya filmer ska spelas in med Mikael Persbrandt som Jan Guillous agent Carl Hamilton: "I nationens intresse", "I hennes majestäts tjänst" och "Men inte om det gäller min dotter".

I rollistan finns flera tunga svenska skådespelarnamn: Lennart Hjulström som underrättelsechefen "DG", Pernilla August som statsminister, David Dencik som vice statsminister samt Gustaf Hammarsten, Dan Ekborg, Peter Andersson, Liv Mjönes, Anders Ahlbom Rosendahl och Ulf Friberg.

Jan Guillous berättelser har skrivits om för att bli modernare, och även Hamiltonkaraktären har fördjupats. Producenten Johan Mardell jämför med James Bond-serien, där man gått tillbaka till de första böckerna och gett dem en modern dräkt.

"I nationens intresse" utspelas på Afrikas horn, där Hamilton blir indragen i en konflikt kring exporterade svenska vapen. Den regisseras av danskan Kathrine Windfeld som tidigare gjort bland annat "Drottningoffret", "Kronprinsessan", och två Wallanderfilmer. Regissörerna av de två övriga filmerna är inte utsedda.

Den första filmen får svensk biopremiär den 13 januari 2012, den andra hösten 2012. Den tredje har inget fastställt premiärdatum. Alla filmerna ska visas på bio och i TV 4.

Inspelningarna startar den 21 mars i Sverige. Man ska också spela in i Jordanien, Uzbekistan, Somalia, Skottland, Ryssland och London.

... "The hobbit":

-Jag vet inte hur stor rollen är, men jag är med i båda filmerna och kommer vara där fem tillfällen i år och minst en gång nästa år. Jag är kontrakterad för 25-28 dagar men det skulle inte förvåna mig om det blir fler. Vilka jag ska spela mot vet jag inte. Jag har bara sett fem sidor av manus, det var mycket hemligt, det kom någon med dem till ett hotell i Los Angeles och jag fick signera dem: "Nu är de dina. Hej då." Nu sitter jag och väntar, men det får inte dra ut på tiden för mycket för snart börjar vi filma Hamilton.

... sina föregångare i rollen som Carl Hamilton:

-Det är fina goda skådespelare vars mantel jag gärna axlar - i tre filmer. Men sedan får det vara bra. Det är inte 37 filmer den här gången. Jag har inte tittat på de tidigare filmerna sedan de sändes och tänker inte på dem under arbetet. Nu har gränserna flyttats fram för vad publiken behöver. Plottarna är också helt förankrade i vår värld i dag, annars hade det blivit musealt. Hamilton är en skandinavisk James Bond och jag hoppas vi kan ge publiken fullgod underhållning. Jag gör mitt bästa i alla fall.

... elitsoldaterna han tränat med:

-Det är inget spännigt eller macho över de här killarna. De är otroligt välutbildade, fokuserade människor som gått igenom alla tänkbara tester redan före utbildningen. Jag fick inblick i allt det psykologiska och hanteringen av alla tänkbara gruvliga vapen. Det kan jag omsätta i filmen. Och det är kul, jag kan leka agent och få pröjs.

... Jan Guillou:

-Vi har träffats och diskuterat. Tanken är att han ska vara närmare knuten till det här projektet än de tidigare. Han sitter på en enorm sakkunskap som jag är tacksam för. Vi har inte pratat specifikt om rollen, mer om förutsättningarna kring att göra en sådan här produktion nu och här. Jag kommer kanske slå en signal och fråga efter vissa aspekter och hoppas att han blir nöjd med resultatet.

... hans planerade enmansshow, skriven av Peter Birro, som skjutits upp:

-Den hänger till sig. Den är inte alldeles begraven, Birro skriver fortfarande och vi samtalar om den. Men det känns inte alls särskilt bråttom. Det finns en intressant tanke bakom den - men det blir inte nu. Nu gäller det här.
ANNONS