Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Pernilla Anderssons ilska mot män som våldtar

I ett öppet brev till Göteborgs-Postens läsare ber Pernilla Andersson alla män som ofredar eller våldtar kvinnor att läsa på om jämställdhet, uppförande, respekt och hänsyn.

"Vi måste sätta hårt mot hårt. Kan MAN, för det är MÄN, inte uppföra sig eller visa respekt så har MAN inget på festival eller någon som helst offentlig yta att göra. Då får man gå hem och börja om från start. Läsa om jämställdhet, uppförande, respekt och hänsyn. Det är det som gäller. Punkt. Det räcker nu.", skriver Pernilla Andersson.

Elva fall av sexuella ofredanden har hittills anmälts under festivalen "Putte i parken" som pågår just nu i Karlstad. Sångerskan Pernilla Andersson uppträdde under fredagen och lämnade festivalområdet med värme i hjärtat. Men när hon senare fick höra nyheten om att flera unga tjejer anmält att de blivit utsatta för sexuella övergrepp kände hon att "nu får det vara nog".

LÄS MER: Alexandra utsattes för övergrepp i publikhavet

I ett öppet brev till GP:s läsare kommenterar Pernilla Andersson det som hänt på Putte i Parken och skickar en hälsning till alla män som våldtar: 

"Jag har turnerat i snart 20 år, först som musiker åt andra, därefter som egen artist. Jag har delat turnébuss med enbart män, spelat med män och hängt på många festivaler, stått på många trånga klubbar, ibland iförd kort kjol. ALDRIG någonsin har jag varit med om någon form av övergrepp. Aldrig har jag reflekterat över att jag borde ha några andra kläder än just dem jag velat ha. Aldrig har jag varit rädd.

Förrän nu. Men jag märker också att min rädsla övergår i ilska och raseri. Jag lämnade festivalen Putte i Parken igår med en kärlek i hjärtat, tacksam över min publik och mitt jobb. Vaknar upp med ett mail från GP i inkorgen: Kan du kommentera övergreppen under gårdagens Putte i Parken?

Sorg. Vad fan ÄR det som händer? När tror NÅGON att det är okej att kränka andra? Varför ska flickor/tjejer/kvinnor behöva vara rädda? Varför måste flickor tänka på vad de har på sig, vart kompisarna är, gå igenom varje man som en potentiell fara på en festival och göra en avvägning som män slipper? För att slippa bli ofredad eller våldtagen?

Att som artist gå upp på scen med tanken att en tjej möjligen blir ofredad eller våldtagen under konserten är ju helt galet.

Vi måste sätta hårt mot hårt. Kan MAN, för det är MÄN, inte uppföra sig eller visa respekt så har MAN inget på festival eller någon som helst offentlig yta att göra. Då får man gå hem och börja om från start. Läsa om jämställdhet, uppförande, respekt och hänsyn. Det är det som gäller. Punkt. Det räcker nu."

/ Pernilla Andersson

LÄS MER: Flickor omringade och ofredade av killgäng på Putte i Parken