Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Pernilla Andersson: "Jag hatar att det blev en fråga om invandring"

I ett öppet brev till Göteborgs-Postens läsare bad Pernilla Andersson alla män som ofredar eller våldtar kvinnor att läsa på om jämställdhet, uppförande, respekt och hänsyn. Något som uppmärksammades och förvanskades av den högerextrema nyhetssajten Avpixlat vilket gjort att Pernilla Andersson fått utstå hat och hot. I ett öppet brev till DN skriver hon om de senaste dagarna.

Pernilla Andersson skrev häromdagen ett öppet brev till GP:s läsare efter flera sexuella övergrepp på festivalen Putte i Parken i Karlstad.

Den högerextrema yhetssajten Avpixlat tog hennes text, gjorde om och förvanskade stora delar av hennes ord. Det gjorde att hon fick utstå stora mängder hat och hot.

LÄS MER: Pernilla Anderssons ilska mot män som våldtar

Nu har hon skrivet ett öppet brev i Dagens Nyheter:

"Blir rasande på mig själv för att jag är rädd. Rasande för att män har hotat mig mer de senaste tre dagarna än i hela mitt liv. För att mina ord har blivit kidnappade och satta ”i sin rätta kontext”. En man har alltså stått till tjänst och hjälpt mig att säga vad jag tycker. Bara så där. Med vilken rätt utgick han ifrån att jag inte kan mig i skrift?" skriver Pernilla Andersson bland annat i DN och fortsätter:

"Jag gråter för att jag inte vet hur jag ska vara tillräckligt tydlig. För att jag vill be den här mannen dra åt helvete, respektera mina ord och inte mansplaina för en utbildad 42-åring om vad hon egentligen menar. Jag hatar mäns våld mot kvinnor. Jag hatar att det jag skrev om, om flickors rädsla för övergrepp och våldtäkt, blev en fråga om invandring, Jag hatar att sakfrågan, om mäns våld mot kvinnor, alltid försvinner."

LÄS MER: Flera sexbrott under Karlstadsfestival - unga tjejer offer

Hon skriver också om att hon fått utstå hot om våldtäkt i sociala medier samtidigt som samma personer menar att inga svenska män skulle våldta. Pernilla Andersson berättar också om hennes mamma som blev misshandlad av en svensk man:

"Han som fick 1800 kronor i böter för det. Inget fängelsestraff, eftersom mamma hade ”varit provokativ”. Mamma säger: ”Visst gör det, men säg inte hans namn bara, man vet aldrig.” Hon är fortfarande rädd." skriver hon i DN.

Pernilla Andersson menar att män som förgriper sig på kvinnor kommer från alla samhällsskikt och från alla etniska ursprung.