Per Enerud | Låt oss dö som hjältar. Kvinnliga soldater i revolutionens Ryssland.
Per Enerud | Låt oss dö som hjältar. Kvinnliga soldater i revolutionens Ryssland.

Per Enerud | Låt oss dö som hjältar

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Låt oss dö som hjältar handlar om två unga stridbara kvinnor som båda handgripligen kämpade för att påverka Rysslands öde under en för landet svår och avgörande tid – åren närmast före och efter 1917 års revolutioner. Den radikala överklassflickan Larisa Reisner och den militanta underklassnationalisten Maria Botjkarjova är båda hjältar av sin tid.

Den ena strider mot revolutionen och den andra för. Den ena upprättar en kvinnlig dödsbataljon, för att återupprätta den sönderfallande ryska armén. Den andra blir röd kommissarie. Bägge dör unga – den ena dömd till döden, så som revolutionens fiende, den andra förgiftad av en infekterad tårta.

ANNONS

DET ÄR ENspännande, tankeväckande, bildande och sällsamt underhållande berättelse om två unga kvinnor, som egenmäktigt trängde sig in bland maktens män och snabbt blev vida berömda, men som efter sin respektive död hamnade ihistorisk skugga, för att sedan så småningom inträda i den tvetydiga postuma berömmelsens ljus.

Boken avslutas med en källförteckning och en kronologisk tabell över avgörande händelser i Ryssland och i hjältinnornas liv, 1889-1926.

DEN TIDIGARE UTRIKESKORRESPONDENTEN Per Enerud kallar anspråkslöst sin nya bok ett reportage. Och betonar i förordet att den varken är en vetenskaplig framställning eller en historisk roman.

Han avstår således från en distanserande notapparat och istället för psykologiserande försök att krypa under skinnet på hjältarna håller han dem i ett fast grepp på armlängds avstånd och nöjer sig med att citera dem och reflektera över dem. Detta förhållningssätt är aktningsvärt, i en tid av ängsligt besserwisseri och aggressivt underhållningspsykologiserande.

ANNONS