Per Andersson är ständigt aktuell

ANNONS
|

Han valde Povel Ramel i stället för Metallica. Nu gör Per Andersson från Grotesco-gänget succé både i tv och på landets revy-scener.

Göteborgskomikern Per Andersson ska tillbringa sommaren i Blekinge. Tillsammans med familjen. Och tillsammans med publiken.

På fredag, 29 juni, är det nämligen premiär för "Sommarskratt", en omarbetat version av Per Anderssons kritikerrosade show "Dixie Comedy Cabaret" som spelats i både Göteborg och Stockholm under det senaste året.

-Det blir semester på veckodagarna och revy på helgerna, säger Per Andersson.
"Svårt att hinna med"

Om man nu kan kalla det semester. Under premiärhelgen i Karlshamn går ridån även upp för "Campa i klaveret" på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. Per Andersson har skrivit manus tillsammans med Lars Classon och Håkan Clamas.

ANNONS

Och så "Allsång på Skansen" nu på tisdag, den 3 juli.

-Jag tycker det är roligt att kasta mig in i saker. Jag är så jävla lättänd. Men det är svårt att hinna med, säger Per Andersson och börjar fundera över en alternativ tideräkning med fem dagar extra i veckan.
-Vem är det som har instiftat den här almanackan egentligen?
Sketchshow

Per Andersson beskriver "Sommarskratt" som en rapp och tempofylld sketchshow med mycket musik, och en humor som flirtar med Hasseåtage och Monty Python. Det är hans egen form, menar han, medan pjäsen på Vallarna tar större hänsyn till den buskisktradion som finns där.

Samtidigt vill han inte dra allt för skarpa gränser mellan de båda produktionerna.

-Humor är humor. Vissa vill göra större skillnad på genre än vad det egentligen är. Saker som är roliga är roliga.

Per Andersson är sprungen ur en klassisk fåra av svensk komedi där husgudarna heter sådant som Hasse Alfredson och Tage Danielsson, Sten-Åke Cederhök och Povel Ramel.

Tvättestugerevy

Det började tidigt. I början av 1990-talet, medan de andra på skolan lyssnade på Metallica, satte Per Andersson och några vänner upp revyer i tvättstugan i Mölndal. Som humorgruppen Humoristerna gjorde de sedan succé i skolan med nyskrivna uppsättningar varje år. Detta i en tid då en ny generation tv-tittare fostrades i Killinggängets svarta, ironiska stil.

-Man borde väl fått spö. Men det uppskattades faktiskt. När vi spelade våra revyer kom det folk från hela Mölndal. Vi hade fullsatta föreställningar och spelade för en publik som var 17, 18 år. Det var helt fel egentligen, men folk skrattade som fan.

TT Spektra: Minns du något särskilt tillfälle då du fick klart för dig att det var det här du ville syssla med?

-Nej. Och jag känner fortfarande att snart kommer någon på mig. Men jag är hopplös på allt annat och jag älskar den här skiten.
Cykelturné

När Humoristerna hade splittrats åkte Per Andersson på Sverigeturné - på cykel - tillsammans med gruppen Teater Cyklon.

-Det var då jag insåg att man kan göra saker bara för att man tycker det är kul. Det fick mig att hyra Konserthuset i Göteborg sommaren därpå, bara för att jag hade tänkt att jag ville sätta upp något där. Och det blev skitbra.

I dag är Per Andersson en etablerad komiker och har medverkat i flera tv-shower, från "Parlamentet" och "Time out" till Melodifestivalen. Mest känd är han kanske som en av medlemmarna i humorgänget "Grotesco".

ANNONS

Men det är ändå teatern som ger honom de stora kickarna.

-Den stämningen som kan uppstå där går inte att toppa.

Namn: Per Andersson.

Ålder: 35.

Bor: Stadsdelen Majorna i Göteborg.

Familj: Fästmö och barnen Tage och Ture. "Jag ville att de skulle heta Hasse och Tage, en där gick gränsen", säger Per Andersson.

Aktuell: På scen i sin egen show "Sommarskratt" i Karlshamn från den 29 juni till 22 juli. Är en av manusförfattarna till "Campa i klaveret" på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg (1 juli till 12 augusti). Medverkar i "Allsång på Skansen" i SVT 3 juli. Till hösten spelar han en av rollerna i musikalen "La cage aux folles" på Oscarsteatern i Stockholm.

... tillståndet i svensk humor:

"Det finns många duktiga komiker. Men det skrivs för lite ny komedi. Det sätts upp för många klassiker med passerat bäst före-datum."

... Göteborgshumor:

"Jag har inget emot en bra ordvits, en bra ordvits vid rätt tillfälle är aldrig fel. Men jag tycker också att en roast kan vara fantastiskt rolig om den görs på ett bra sätt. Allt handlar om kvalitet."

... hur han kom med i Grotesco:

"Det var tidernas röta. Jag sprang på Henrik Dorsin och vi upptäckte att vi hade samma historia. Jag såg hans show, och tyckte att den var bra, men saknade värme. Han såg min och tyckte att jag kunde vara hårdare. När de skulle börja spela in tv-showen 2006 frågade de om jag ville vara med. Jag försökte spela svår, men tackade genast ja."

Arvid Jurjaks
TEXT
Arvid Jurjaks
ANNONS