Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biografen Draken, i hjärtat av Göteborgs filmfestival, har fått ge namn åt det prestigefyllda miljonpriset Nordic Dragon Award som varje år delas ut för Bästa Nordiska film. Bild: Björn Larsson Rosvall, TT

Pengar fattas ännu till Nordiska filmpriset

Filmfestivalen delar varje år ut det prestigefyllda Nordiska filmpriset på en miljon. Men nu, precis som i fjol, fattas 125 000 kronor. Frågan är vem som ska betala.

– Det är i alla fall uteslutet att Göteborgs Filmfestival har ett miljonpris som inte består av en miljon, säger Ylva Gustafsson, regionutvecklare för film, och fortsätter:

– Slår man sig för bröstet och ska ha filmvärldens största pris så kan det ju inte vara 875 000 kronor. Det blir ju lite dumt.

Nordic Dragon Award är juvelen i kronan för Göteborgs filmfestival. Sedan priset instiftades 2011 har festivalen i många sammanhang poängterat att prissumman gör priset till ett av filmvärldens största.

Panikåtgärd räddade kvar priset

I våras räddades priset kvar genom en panikåtgärd från Västra Götalandsregionens sida. Med knappt två månader kvar till festivalstart hade miljonpriset inte full täckning. Det fattades 125 000 kronor, som Västra Götalandsregionen motvilligt gick in och betalade. 

Regionen kom därmed att stödja priset med totalt 375 000 kronor, medan Göteborgs stad gick in med 125 000 kronor och festivalens huvudsponsor Volvo stod för det resterande beloppet.
Ylva Gustafsson var samtidigt tydlig med att regionen hellre såg att Göteborgs stad gick in och årligen betalade den del av prissumman som nu fattas. Regionen krävde besked i frågan senast i mars.

Nu, ett drygt halvår senare, har ingenting hänt i finansieringsfrågan. På måndag när kulturpolitikerna från staden och regionen möts under ett så kallat presidiemöte kommer frågan upp på bordet igen.

– Vi hoppas verkligen få besked då, annars måste vi se över det här, säger Conny Brännberg (KD), ordförande i regionens kulturnämnd.

– Priset är utlyst, men finansieringen är fortfarande oklar. Måndagens besked avgör väldigt mycket. Vi får se hur vi kan hantera det här om inte staden tar sitt ansvar.

"PGer ett stort eko ut i världen"

Mirja Wester, VD för Göteborgs filmfestival, försäkrar att Nordic Dragon Award ändå kommer att finnas kvar.

– Jag vill försöka försöka hitta en långsiktig lösning med hjälp av Göteborgs stad. Regionen och Göteborgs stad är i alla fall eniga om att priset är viktigt för Göteborg, och ger ett stort eko ut i världen.

Mariya Voyvodova (S), ordförande för kulturnämnden i Göteborg, öppnar för att Göteborgs stad ska vara med och finansiera priset.

– Min ambition är att vi definitivt löser det här så snart som möjligt. 

LÄS MER: Panikåtgärd räddade kvar filmpriset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.