Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Paul Dano debuterar som långfilmsregissör med "Under en öppen himmel". Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Paul Dano regidebuterar: "Ett tufft jobb"

Han är känd som skådespelare från "Little Miss Sunshine", "There will be blood" och nu senast tv-serien "Escape at Dannemora". Men under alla år har Paul Dano också drömt om att få regissera – nu debuterar han med den redan hyllade "Under en öppen himmel".

Filmen bygger på Richard Fords bok "Löpeld" och utspelas i början av 1960-talet. Den handlar om hur ett äktenskap spricker medan maken är borta från hemmet för att jobba som frivillig skogsbrandsbekämpare, något som sätter press på hustrun.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jake Gyllenhaal och Carey Mulligan spelar föräldrarna, och Ed Oxenbould deras tonårsson. Det är genom honom vi ser historien utspelas.

- Jag tycker att karaktärerna är oerhört komplexa, och jag tycker om det grå. Inget är svart eller vitt, de här personerna är verkligen inte felfria, men jag dömer dem inte. Jag kan relatera till dem alla, även när de gör det jävligt för sig själva, säger Dano.

- Folk vill läsa in kommentarer till dagens USA, men för mig är det en film som utspelas mer inne i människorna än ute i vardagen. Det är en berättelse om en familj och om hur det är att växa upp, det handlar om den amerikanska drömmen. Jag kommer inte med några stora budskap.

"Fått blodad tand"

Paul Dano säger att han intuitivt lärt sig att regissera dels genom sin långa skådespelarerfarenhet, dels genom att gå mycket på bio.

- Genom att se film har jag lärt mig var kameran bör stå. Och jag har också lärt mig mycket om till exempel dramaturgi genom de teaterpjäser jag har varit med i, säger han.

- Något som var väldigt viktigt för mig, och som jag tog med mig från mitt jobb som skådespelare, var att inkludera alla. Att alla i teamet skulle känna att vi var som ett. Och nu har jag fått blodad tand. Jag vill regissera mer, men det måste vara någonting som jag känner är viktigt för mig, att jag älskar det. För det är ett tufft jobb.

Hyllas av Mulligan

Dano hade tidigare arbetat med Jake Gyllenhaal i Denis Villeneuves film ”Prisoners” och Danos hustru Zoe Kazan, som producerat och skrivit manus till "Under en öppen himmel", hade arbetat med Carey Mulligan tidigare.

- Paul har alltid varit en av mina skådespelaridoler, och jag förstod att han skulle vara bra som regissör. Han har mycket god smak, han är ärlig och trovärdig. Det kan vara tufft för en förstagångsregissör att tackla en inspelning, men Paul var så oerhört lugn hela tiden, säger Mulligan till TT.

"Under en öppen himmel" får svensk biopremiär den 4 januari.