Patti Smiths exklusiva fotoutställning

Den polarprisade allkonstnären följer upp boken M Train

ANNONS
|

Patti Smith är inte bara legendarisk artist och hyllad författare. I höst har hennes fotoutställning Eighteen Stations Europapremiär i Stockholm.

Patti Smith, 70, gästar ofta och gärna Göteborg, där hon uppträtt på såväl Way out west som Lisbergs stora scen. I höstas gavs hennes roman M Train ut, uppföljaren till självbiografiska och prisade Just Kids (2010) där hon skildrade livet tillsammans med fotografen Robert Mapplethorpe i New York i början av 1970-talet.

Patti Smith är, förutom hyllad artist och författare, även etablerad bildkonstnär och hennes fotografier har bland annat köpts in av The Museum Of Modern Art i New York och Centre Pompidou i Paris. 23 september öppnar hennes nya fotoutställning Eighteen Stations exklusivt på Galleri 3 i Stockholm.

ANNONS

Utställningen, som då visas för första gången i Europa, är ett samarbete Smith och Robert Miller Gallery, New York och är en slags fortsättning på romanen M Train där några – men långt ifrån alla – fotografierna finns med. Totalt rör det sig om över 80 fotoverk plus handskrivna anteckningar och utskrifter. Tre motiv är Frida Kahlos säng, Sylvia Plaths grav och Virgina Wolfs käpp.

Tillsammans dokumenterar boken och utställningen Patti Smiths liv och resor. Caféer i olika städer är centrala för berättandet både i text och bild. För artisten Patti Smith har fotograferandet alltid varit en rofylld plats, ett slags kreativt mediterande, under ett stundtals hektiskt turnérande.

Patti Smith gästar Stockholm i samband med vernissagen, och samtalar på Stadsteaterns stora scen med Moderna museets chef Daniel Birnbaum.

Som ett komplement till utställningen kommer Stadsteatern också att presentera ett urval av Patti Smiths favoritliteratur, centralt för hennes skapande.

– Det vilar något sorgligt och sublimt över Patti Smiths bildvärld. Varje fotografi är som en inbjudan till en berättelse, en stillsam prolog som manar till fördjupning. Att vi skapar ett bibliotek i anslutning till utställningen känns därför otroligt logiskt, säger Karina Ericsson Wärn, chef för Konst/Design & Mode, i et pressmeddelande.

ANNONS

Utställningsansvarig är Maria Patomella, verkställande producent på Kulturhuset Stadsteatern.

ANNONS