Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Patti Smith: "Jag är ingen ikon"

Teologen och ikonen. Så presenterade KG Hammar sig själv och Patti Smith vid gårdagens samtal om livet, konsten och kärleken. - Ikon? Jag är ingen ikon, värjde sig Patti Smith.

Han har en intensiv Bokmässehelg framför sig, vår tidigare ärkebiskop KG Hammar.
Flera olika seminariepunkter väntar honom i så vitt skilda ämnen som finansvärlden och FN:s förre generalsekreterare Dag Hammarskjöld, en person som stundtals stod i centrum även i KG Hammars samtal om tro, konst och kärlek med Svenska kyrkans specialinbjudna gäst, författaren och Polarprisbelönade artisten Patti Smith.
- Jag är väldigt förtjust i Dag Hammarskjöld och bär honom i mitt hjärta, sade Patti Smith, vars fascination för Hammarskjöld väcktes redan i unga år.

LÄS MER: KG Hammar: "Jag skrev till Patti Smith och hon sa ja"

Hennes pappa uppskattade den fredsälskande generalsekreteraren från Sverige. Han läste ofta, och delade gärna med sig av, Hammarskölds poesi för Patti Smith och hennes syster när de var små. Så när Patti Smiths turnerande för en tid sedan tog henne till Uppsala, då fanns där en speciell plats hon inte ville missa.

- (skratt) Vi hade lite tid över och bandet undrade om jag ville åka till en klubb eller hitta på något annat roligt. Men jag ville besöka Hammarskjölds grav, berättade Patti Smith inför Bokmässans största föreläsningssal som var fylld till brädden.

Kön ringlade lång

Gott och väl en timme före KG Hammars samtal med den hyllade sångerskan, författaren och bildkonstnären hade kön nämligen växt sig lång, och när dörrarna väl slogs upp till den stora salen K2 ringlade den sig fram och tillbaka i flera led och ned för rulltrapporna.

Under deras samtal pratade Patti Smith glatt och öppet om allt från den fromme John Coltranes långa saxsolon, till sin egen gudstro och bilden av gud som "ren, obegränsad kärlek". 
De flesta i publiken var nog också nöjda med samtalet mellan "teologen och ikonen", som KG Hammar lite prövande kallade dem, men det var tydligt att Patti Smith inte var helt bekväm med den stämpeln.
- Jag är ingen ikon, sade hon bestämt. Jag är en arbetare. Jag vet mitt värde, visst, men jag är fortfarande en arbetare. 

Personligt och svävande

Som bevis på det passade Patti Smith efter samtalet på att stånga sig fram genom folkhavet för att kunna signera sin senaste bok M Train, där hon bland annat funderar på världen och ventilerar sorgen efter sin make Fred "Sonic" Smith som avled 1994. På ett personligt och, enligt somliga bedömare, kanske väl svävande sätt.
- Om jag är en spirituell person ..? Det vet jag inte, svarade Patti Smith på en av KG Hammars avslutande frågor. Jag är som jag är.