Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Lisa Thanner.

Pascalidou ger ut #metoo-bok

Efter #metoo är det nu klart att det blir en bok om det uppmärksammade fenomenet. Som huvudredaktör står Alexandra Pascalidou.

Under hashtaggen #metoo har tusentals kvinnor, världen över, vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier som de utsatts för av män. Fenomenet har gått från en hashtagg till en hel rörelse, och nu står det klart att det också blir en bok av kvinnornas berättelser.

LÄS ÄVEN: Två av tre kvinnor utsatta

Vill hålla debatten vid liv

Boken heter Me too – så går vi vidare, och ges ut av Lava förlag. Journalisten, författaren och programledaren Alexandra Pascalidou är huvudredaktör.

– Jag vill att den ska bli ett verktyg för att hantera de här frågorna och att kunna blicka framåt. Den här diskussionen får inte bara bli ett tomtebloss som slocknar och försvinner ut i cyberrymden, säger hon.

Boken samlar vittnesmål från kvinnor i alla åldrar, yrken och samhällsklasser, och enligt Alexandra Pascalidou är det bred samling berättelser som har samlats in.

– Jag har förvånats över hur många kvinnor som varit med om det här, och som nu har fått modet att berätta om det. Det var som en tsunami av berättelser, säger hon.

LÄS ÄVEN: Svenska Zentropa fördömer sexistisk kultur​

Flera kända namn medverkar

I boken medverkar också ett flertal kända namn, däribland handbollsspelaren och debattören Linnéa Claesson, journalisten Pamela Andersson och Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman. Däremot medverkar inga män i boken.

– Det betyder förstås inte att inte även män utsätts för övergrepp, men Me Too och den här boken handlar om kvinnornas berättelser, säger Alexandra Pascalidou.

Varför tror du att #metoo fick sådant genomslag?

– Jag tror att det var lite som kokande kittel som väntade på att koka över, och med hjälp av den här hashtaggen kunde människor enas med en kollektiv kraft. Det var som att lyfta på locket till Pandoras ask, och plötsligt vågade fler berätta.

Kan det inte vara för tidigt att göra en bok om händelse som inträffat nyligen?

– Jag skulle snarare säga att det är för sent. Det här är inget nytt fenomen. I boken finns kvinnor som erbjuder ett brett perspektiv på övergrepp som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Så nej, vi har tigit tillräckligt.

LÄS ÄVEN: Fler män engagerar sig feministiskt​

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.