Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Alexandra Pascalidou får Anders Carlbergs pris som årets påverkare. Pressbild.

Pascalidou får pris som årets påverkare

Alexandra Pascalidou, Greta Thunberg och Hédi Fried. De prisas för att de har verkat i Fryshuset-grundaren Anders Carlbergs anda.

Alexandra Pascalidou får priset som "årets påverkare". I motiveringen framhålls att hon "använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för en person eller grupp i utanförskap". 2018 har det bland annat märkts i Pascalidous bok "Mammorna", där hon låtit 20 mammor från förorten komma till tals.

15-åriga Greta Thunberg tilldelas Anders Carlbergs stipendium om 15 000 kronor för sitt agerande i klimatfrågan. Och det särskilda hederspriset går till Hédi Fried för hennes "enastående livsgärning för unga, för mänskligheten och för Sverige". Den 94-åriga författaren och psykologen, som överlevt Auschwitz och Bergen-Belsen, har oförtröttligt fortsatt att förmedla sina erfarenheter av rasism och främlingsfientlighet.

Det fjärde och sista priset går till Abel Abraham som utnämnts till "årets revanschist". Han jobbar inom Hammarby Fotboll och har bland annat lett projektet "Samhällsmatchen".

Fryshusets grundare Anders Carlberg dog i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond som sedan 2016 delar ut priser.