Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sorgens dag. Partille bokhandel stänger, men ägaren Eva Carlberg-Larsson hoppas kunna driva den vidare i någon annan form i framtiden:– Kanske som litterär evenemangs-arrangör. Vi är också licensierad bokhandel för specifikt fransk litteratur. Jag funderar på att öppna en webbshop för våra franska titlar.

Partille bokhandel stänger

Konkurrensen från nätet blev för hård. Nu slår Partille bokhandel igen efter 27 år. – Vi slutar med flaggan i topp, med spansk afton på världsbokdagen, säger ägaren Eva Carlberg-Larsson.

Här luktar svagt av papper och trä. Den skarpa vårsolen lyser in genom lokalens stora fönster och avslöjar ett och annat kringvirvlande dammkorn. Partille bokhandel har behållit sin charm, också efter sommarens flytt från Sävedalen till Föreningsgatan i Göteborg. Ändå är stämningen beklämd och modstulen just denna dag. Efter många och långa funderingar fattade Eva Carlberg-Larsson till slut det tunga beslutet att stänga.

– Det är hårda bullar. Säljer jag inte böcker kan jag inte heller betala räkningarna som ligger på mitt bord.

Pensionären Ingmarie, som tittat in för att leta böcker av Tomas Sjödin, är en av flera kunder som beklagar.

– Det är väldigt tråkigt att den här bokhandeln, som är så romantisk och fin, slår igen, men den ligger fel. Det är ingen allfartsväg det här direkt, säger hon med en nick ut mot gatan.

Under 26 år sålde Partille bokhandel ett noga utvalt sortiment i Sävedalen. Många författare hann gästa den gemytliga boklådan med sin tillitsfulla relation till kundkretsen. I sexton år delade bokhandeln också ut ett årligt författarstipendium. Ett dammande vägbygge i kombination med alltför höga hyreskostnader tvingade i våras Eva Carlberg-Larsson att flytta från trevåningshuset. I juli slog bokhandeln i stället upp dörrarna till en ny lokal i stan.

Bokhandelns hemsida avslöjar ett fortsatt ambitiöst upplägg: soppluncher, litterära frukostar och bokaftnar med litteraturtips, författarbesök, en fransk bokhörna och läsecirkel. Men kringarrangemangen räckte inte för att rädda kvar bokaffären - trots att intresset för litteraturträffarna ökat efter flytten.

– Det är ledsamt att stänga, samtidigt konsekvensen av en internationell trend där nätbokhandeln tar över, konstaterar kulturvetaren Hanna Nilsson anställd på bokhandeln sedan 2004.

Böcker reas nu ut och ligger i höga travar på bord och i hyllor. Eva Carlberg-Larsson kan inte låta bli att tipsa om affärens unika samling konstböcker och bibliografier.

– Ta chansen att se en bokhandel i verkligheten. Snart är här bara flyttkartonger kvar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.