Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peg Parnevik släpper låten "Goodbye boy" som handlar om att våga klara sig på egen hand. "Det här året är kvinnornas år. De nästa 100 åren är våra", säger hon. Arkivbild.

Parnevik: "Vi har rätt att vara arga"

Peg Parnevik släpper en singel på internationella kvinnodagen och vill peppa kvinnor till att våga vara, just det, singlar.

"Goodbye boy" är titeln på Peg Parneviks nya låt som släpps den 8 mars.

- Den handlar om att våga vara ensam, att man inte behöver vara med en kille. Den riktar sig inte bara till tjejer och kvinnor utan till alla. Våga gå vidare, våga vara ensam. Du förtjänar bättre, säger hon.

Peg Parnevik slog igenom som artist med låten "Ain't no saint" 2016, men redan innan dess var hon ett känt ansikte från realityserien "Parneviks".

Fick självrespekt

Peg Parnevik beskriver sig själv som en förhållandeperson, men berättar att någonting förändrades när hon kom in i 20-årsåldern. Hon började respektera sig själv och lämna det dåliga bakom sig.

- Jag har varit i många förhållanden, och jag tror att många tjejer råkar ut för att få titeln "crazy" eller "crazy ex girlfriend" om man har känslor och är emotionell. Men sedan började jag respektera mig själv och gick vidare när det var så, berättar hon.

Låten handlar även om att våga säga nej till andra saker som inte är bra, som vänner eller arbetsplatser, berättar Parnevik.

- Det kanske är vissa som kommer att ta det fel, att "Goodbye boy" vill säga hej då till alla killar. Det är mer att tjejer måste fatta att vi duger som vi är, säger 23-åringen.

Var arg

TT: När började du själv engagera dig i feministiska frågor?

- Det var ganska nyligen, när jag var 19 eller 20. Helt ärligt hade jag inte förstått feminismen helt förrän för ett år sedan. Jag tänkte att "självklart 'girl power', men det får inte gå för långt". Men för ett år sedan klickade det, jag förstår varför kvinnor är arga, vi har rätt att vara arga.

Under en låg tid efter det feministiska uppvaknande gick Peg Parnevik runt med mycket ilska inom sig. Men efter ett samtal med sin syster ändrade hon synen på hur hon ville föra kampen.

- Min syster Penny fick mig att inse att om vi vill få alla att förstå allt med jämställdhet måste vi... ja, vi får vara arga, men vi måste få dem att förstå, och det gör man inte alltid genom att skrika, stå upp och skaka på hela jorden. Vi måste vara lugna och positiva för att förklara så de förstår.