PAN tog hem årets GP Scen

ANNONS
|

- Det här var oväntat! Vi har alltid kommit näst sist i alla musiktävlingar, men nu kom vi verkligen helförst, säger gitarristen Robert Kristiansen.

Sexmannabandet PAN blev både förvånade och uppspelta av GP Scenvinsten med Lucky, en låt som enligt sångerskan Lo Dárcy handlar om horisontell mambo. Efter några soliga timmar och en final som bjöd på det mesta i genreväg – hip hop, pop, rock, punk - ville vinnarbandet helst bara dricka öl, men först ringa mamma och uppdatera facebook.

Johan Lindqvist i juryn förklarade från scenen på Kungstorget att det i år var det svårare än någonsin att utse en vinnare, men retrorocken är på frammarsch i Göteborg och där har PAN en given plats.

ANNONS

- Att låta retro är ingenting vi strävar efter, det bara blir så. 60- och 70-talsrock är en gemensam influens för hela bandet och det klickar väldigt bra när vi spelar, säger PAN:s basist Nicklas Hellqvist.

Framför allt gillade juryn sångerskan Lo Dárcys röst.

- PAN vann för att de var bäst helst enkelt, och de har en sångerska som sjunger helt fantastisk. Med lite hjälp i studion kommer de bli riktigt grymma. Göteborg har verkligen en stark scen för den här sortens musik, vi har redan band som Spiders och Graveyard, och jag tycker att det finns plats för ett band till, säger Karin Londré från Djungeltrumman som satt i juryn till sammans med producenten Hans Olsson Brooks, och GP:s Daniel Claeson och Johan Lindqvist.

Nu väntar alltså tre dagar i Svenska Grammofonstudion för PAN, dessutom får de övernattning i en hotellsvit och hjälp med promotion. Även om de inte har några konserter inbokade för tillfället är det just fler spelningar som är målet framöver, gärna på festivaler och gärna utomlands.

- Allra helst vill vi spela på en stor fet scen på festivalen Wacken i Tyskland. Och att få betalt är också en dröm, säger sångerskan Lo Dárcy.

ANNONS

- Ja, vi brukar spela för två öl, plus en dagens om man har tur. Men så länge det är ett bra gig kan jag spela för en mugg piss, säger Nicklas Hellqvist i PAN.

Med 11 personer på scen, en blåssektion, en måsdans samt en dansant klunga fans framför scen charmade popbandet Feed the seagulls hela Kungstorget och vann publikens pris - ett presentkort på 5000 kronor i en musikaffär i Göteborg.

- Det är ju det bästa priset, för det är publiken som ska lyssna på musiken, säger Patrick Van't Hof från Feed the seagulls.

Eftersom det månghövdade bandet är på väg att flytta till lite olika orter och länder kommer pengarna troligtvis att läggas på ljudkort. På så sätt kan de spela in sina egna bitar och skicka till varandra.

- Det blir som att repa på distans, säger Tobias Dettmann.

Vinnare i GP Scen

2013: PAN

2012: Lofot

2011: Broshan Crew

2010: Alice B

2009: Greta & the one night stands

2008: Mike Pearl

ANNONS