Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nelly Daltrey och Tuva Lodmark utgör Pale Honey.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Pale Honey – ny popexport från Göteborg

Vardag med kollektiv och gröt. Pale Honey lever gärna enkelt för att kunna vara band på heltid. - En spelning kommer alltid gå före allt annat, säger Tuva Lodmark.

Det var första dagen för Nelly Daltrey i åttan på Herrgårdsskolan på Norra Älvstranden i Göteborg. Hon trivdes inte på sin förra skola och hade bytt för att få en nystart.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Fast ärligt talat har jag aldrig gillat att gå i skolan, direkt när kom innanför grinden undrade jag vad det var för töntar jag hamnat med, minns Nelly Daltrey och ler snett som att hon exakt minns hur det kändes.

Läs också: Recension av Pale Honeys debutalbum

På andra sidan grinden, bland de andra nyblivna tonåringarna, fanns Tuva Lodmark. Snart skulle de bli de allra bästa av vänner.

- Vi vågade inte prata med varandra först men sedan blev det en bästis-switch. Det var lite av ett drama i klassen, minns Nelly Daltrey.

Tuva Lodmark berättar om matteläraren på Herrgårdskolan. Han uppmuntrade de båda kompisarna att börja spela musik ihop.

- Det var mycket olika musikprojekt på skolan, men den här läraren tyckte att just jag och Nelly skulle spela ihop, säger Tuva Lodmark.

- Han var jättecool och inspirerande. Skejtade och spelade i band, surfpop, fyller Nelly i.

Duon berättar hur "musiken klickade på en gång". Instrumenten var nya för dem, trummor och gitarr, och de första låtarna blev av naturliga skäl enkla i uppbyggnaden. Vilket är något som fortfarande präglar Pale Honeys sound, de hyllas i brittisk och amerikansk musikpress för sin minimalistiska rockmusik.

- Jag spelar fortfarande ofta på typ bara en sträng, säger Tuva Lodmark, skrattar och fortsätter:

- Vi är selektiva när vi skriver nytt, så fort det blir för mycket melodier är vi där och tar bort. Vi vill att det ska bli så bra som möjligt, med så lite ingredienser som möjligt.

De tänkte länge att de var tvungna att ta in en basist i bandet och har prövat flera stycken utan att få det att funka. Till sist tog de beslutet att permanta duo-upplägget.

- Det har alltid bara varit jag och Nellie, så vi tänker oss att det är bäst så, menar Tuva Lodmark.

- Man slipper bråka med folk som inte fattar musiken. Visst vi är schyssta och snälla, men är man tre är det liksom alltid någon som hamnar lite bredvid och inte ens får plats på trottoaren när man är ute och går, säger Nellie Daltrey.

Ett tag prövade de att bo i samma kollektiv, men Nellie Daltrey flyttade ut. De tillbringar ändå sin mesta tid tillsammans. Helst i replokalen i Adolfsberg eller på spelningar runtom i Europa. Tidigare i vår gjorde de fjorton spelningar på nitton dagar, snart väntar det första giget i London.

- Det är roligare att spela utomlands där man kan chockera litegrand, säger Tuva.

- Här i Göteborg är det som att alla håller på musik och går runt med nån jävla gitarr på ryggen, muttrar Nellie.

- Det är ändå skönt att ha Göteborg som hemmaplan, det känns tryggt, menar Tuva.

Skivbolaget ligger redan på om en uppföljare till debuten, låtskrivandet pågår ständigt.

- Vi har fått höra att det vi gör sticker ut från den vanliga, svenska popmusiken, att vi är frisk fläkt och det är såklart skönt, men vi vill fortsätta bli ännu bättre, säger Tuva Lodmark.

Och vänskapen, den är lika stabil som någonsin tidigare.

- Många tror att vi blir trötta på varandra och bråkar, men vi har umgåtts väldigt intensivt ända sedan vi blev vänner, säger Tuva.

- Jag tycker att vi har ett enkelt förhållande som jag skulle önska att fler fick uppleva och som jag önskar att jag kunde ha med andra, typ min egen familj som jag kan bli förbannad på efter fem minuter. Dessutom har vi druckit så många öl ihop och vet så mycket om varandra att vi inte kan riskera att bli ovänner.

.

FAKTA: Pale Honey
Medlemmar: Nelly Daltrey (trummor) och Tuva Lodmark (gitarr).
Bor: Göteborg.
Aktuella: Med sitt självbetitlade debutalbum samt spelningar i både Europa och Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.