Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ove har goda chanser att bli till en Oscar

"En man som heter Ove" står sig väl i Oscarskonkurrensen, menar Mats Johnson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Hannes Holms tragikomedi "En man som heter Ove" vann ingen guldbagge för bästa film, men nu är samma film, med Rolf Lassgård i sitt livs roll, nominerad till en Oscar i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film (det finns ingen Oscar för bästa utländska film, då skulle brittiska filmer få vara med och tävla) och har dessutom chansen få en Oscar för bästa smink.

Detta är en anmärkningsvärt stor framgång för svensk film i allmänhet och för Film i väst, som är en av Ove-filmens producenter, i synnerhet. Konkurrensen när det gäller bästa icke-engelskspråkiga film är mördande. Antalet nominerade stannar till slut vid fem. Då har filmer från i princip hela världen varit med i nomineringsprocessen från början.

Nu brukar just den här Oscarn gå till extremt allvarsamma filmer, ofta med handlingen förlagd till andra världskriget (förra årets vinnare var Auschwitzdramat Sauls son), vilket talar för den danska filmen Under sanden, men jag tippar som en kratta och trodde att Alicia Vikander skulle vara helt chanslös förra året, men det blev ju Vikander som vann i kategorin bästa kvinnliga biroll för The Danish girl.

"En man som heter Ove"-chanserna för bästa smink borde vara hyfsat goda eftersom bara tre filmer tävlar mot varandra. Motståndarna Eva von Bahr och Love Larson har att tampas med är Suicide Squad och nya Star Trek. En science fiction-film, igen? Nej, för tusan. Larson och von Bahr har samlat ihop till en Oscar. Förra året var de nominerade för Hundraåringen som steg ut genom fönstret och försvann.

Osannolikt nog stannar inte svenskintresset vid detta. Linus Sandgren tror jag kommer att sopa hem bästa foto-Oscarn för La La Land, som har svensk biopremiär nu på fredag. Sandgrens foto i den här musikalen, som jag såg på bio helt nyligen, är medvetet 1950-talsnostalgiskt i Cinemascope och i sprakande Technicolor av nästan man får ont i ögonen-karaktär. Eftersom det blir storslam för La La Land på Oscarsgalan 2017 kommer Sandgren att få med sig en statyett hem av bara farten.

Jo, det är ju några andra filmer med och tävlar också. Störst chans att utmana La La Land i de tyngsta kategorierna har dramat Moonlight, som fått sanslöst positiva recensioner i USA, men sång och dans-paret Emma Stone och Ryan Gosling skall det helt enkelt inte gå att slå.

På spelbolagen är man redan på hugget. Min pappa Toni Erdmann tippas vinna lätt som en plätt och Ove är bara en outsider, om ens det, men hur många i juryn orkar verkligen se klart en tre timmar lång tysk komedi?