Benjamin Ingrosso avslutade galan inför halvtomma läktare i Partille arena.
Benjamin Ingrosso avslutade galan inför halvtomma läktare i Partille arena.

Ovanligt svag P3 Guldgala utan udd och stjärnglans

Det hade behövts en Robyn, en Zara eller en Håkan för att på allvar lyfta festen, skriver GP:s krönikör Johan Lindqvist.

ANNONS
|

Njae, det här var inte en P3 Guld-gala som presterade på toppen av sin förmåga. Det var för långt mellan skratten, får långt mellan de riktigt starka showerna och alldeles för tätt mellan priserna som hamnade hos mediokra Hov1. Som inte ens var på plats i Partille arena.

Dessutom saknades den skarpa udden som fanns i fjol när galan blev till en del av metoo-upproret. I år var det slätstruket, tunt på stjärnor och på det hela taget alldeles för jämntjockt för att vara den sprakande hyllning till den svenska musiken som P3 Guld vill och ska vara.

Det hade behövts en Robyn, en Zara eller en Håkan för att på allvar lyfta festen. Eller i alla fall någon som kunde in och rispa lite i fernissan.

ANNONS

Men visst fanns det sådant som stack ut litegrand.

Imenella tillhör den sällsynta sort som, nästan alldeles ny, kan gå in och dominera en stor scen och tillsammans med sina dansare få det att vara alldeles självklart att hon ska uppträda framför den gigantiska led-skärmen. Imenella gjorde ett imponerande smash and grab-framträdande med Chagga en halvtimme in i en gala som nästan hade lite svårt att repa sig efter det.

Det var inte förrän Miriam Bryant och Markus Krunegård gjorde sin ljuvligt lakoniska och lätt klaustrofobiska undergångspop, O A O A E vi förlorade, i en containerlåda med lysrör och kräkigt gröna tapeter som det blev klass igen. Mycket, mycket elegant.

Den långa hyllningen till Tim "Avicii" Bergling var förstås fin, allra mest rörande blev det på slutet när dj-båset lämnades tomt och Rytmus Youth Choir sjöng Without you.

Till slut blev det den vilt sluggande roastern Marcus Berggren och den ambitiöse och trygge Benjamin Ingrosso som fick stänga butiken med en välslipad final. Men då började publiken lämna arenan. Inget ont om Mello-vinnaren Ingrosso, men det är inte rimligt att P3 Guld ska gå i mål med halvfulla läktare och statistpublik framme vid scenen.

ANNONS

Nästa år måste man, och kommer säkert, att höja sig både ett och två snäpp.

Fråga 1: Var var Lykke Li? Hur kunde P3, med sådan koll, missa en av förra årets allra vassaste artister alla kategorier?

Fråga 2: Detta att Hov1 kammar hem priset för årets grupp i konkurrens med First Aid Kit, Galantis och Rebecca & Fiona. Och dessutom vinner årets guldmick. Och årets låt. Är inte det lite svårt att smälta? Jo, det är det. Det är dags att se över det där med röstandet och väga upp det med lite vett och sans.

Fråga 3: Z.E. som vinnare i årets hiphop och r'n'b före Leslie Tay, Ozzy och Seinabo Sey? Ibland slår verkligen P3 lite väl hård kreddknut på sig själv.

Fråga 4: Kan någon förklara Viagra Boys för mig? Jag hör och ser bara ett jätte-jättetråkigt rockband.

ANNONS