Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Otålig John Cale till Sverige

Under 1960-talet bildade han Velvet Underground med Lou Reed. Sedan dess har John Cale givit ut ett otal soloalbum, lyfts fram som punkikon och kryssat mellan Patti Smith och "American psycho".

Nu kommer den otålige rocklegendaren till Sverige.

Säg en musikalisk genre. Om en lätt släpig brittisk stämma svarar något i stil med "been there, done that" på såväl opera som punk, filmmusik och hårdrock, då är det sannolikt att du har att göra med någon så osannolik som John Cale.

Den nu 69-årige walesaren, som under 1960-talet var en del av New Yorks hippaste kulturkretsar kring Andy Warhol, har gjort det mesta. Från paranoida, kokaindammande punkproduktioner till att tolka Leonard Cohen i filmen "Shrek".

"Ganska modest"

Att bara läsa hans cv är utmattande.

Själv verkar han knappt hunnit få upp flåset.

-Den är ganska modest enligt mig, säger han om sin karriär från ett hotellrum i Strasbourg.

John Cale befinner sig just nu på en turné som senare i veckan ska ta honom till Stockholm och vidare till Göteborg och Malmö, via danska Århus.

-Jag tycker faktiskt jag har slösat bort en hel del tid och försöker komma ikapp. Så jag är mer intresserad av vad jag ska göra det kommande året än vad jag gjorde för tio år sedan.

Nytt album

Det kommande året, ja. John Cale har precis släppt en ep. Fem låtar som pekar ut riktningen för ett nytt studioalbum som släpps till våren.

Men först: Uppvuxen i en gruvstad i Wales flyttade Cale till London för att studerade klassisk musik.

Men tvärt emot skolans ambitioner ville Cale bli "en levande kompositör hellre än en katalogiserare av de döda", som han skriver i sin självbiografi från 1999.

-Jag undrade vad det var för mening i att lära människor skriva i samma stil som Palestrina och Bach. Vad hjälper det någon?

Stelnar aldrig

John Cale flyttade till USA. Resten är historia. Nu omskrivs han som en av rockmusikens mest framträdande figurer med en sällsynt förmåga att aldrig riktigt stelna i någon genre.

Han beskriver sig själv som otålig. Och sedan det på flera håll sågade albumet "Black acetate" från 2005 har han i arbetet med den kommande skivan än en gång vänt sig i en ny riktning.

-Det är en annan sorts rock'n'roll. Tekniken har verkligen hjälpt till att lätta upp processen, och du kan komma längre in i arbetet bara genom att sitta vid din dator. En del av materialet har jag skrivit på min Iphone.

Framför album

När John Cale avslutar sitt Nordenbesök i Malmö den 21 november gör han det på Malmö opera. Tillsammans med sitt band och delar av operaorkestern ska han framföra albumet "Paris 1919" från 1973 i sin helhet. Konserten kräver mycket logistik, och har sedan premiären 2009 bara spelats en handfull gånger.

Men vid varje tillfälle lägger Cale till ytterligare låtar, så att även konsertens andra del, som tidigare var en mer renodlad rockupplevelse, ska bli mer orkesterorienterad.

-Det känns helt enkelt mer elegant att ha en hel kväll med orkestern, säger han.

1977 högg du huvudet av en död kyckling och slängde ut det i publiken. Vad vill du nå ut med idag?

-Just nu vill jag bara ha roligt och spela en hygglig rock'n'roll.