Oskar Linnros jagade rätt tonart

ANNONS
|

När Oskar Linnros fick råd och tips om hur han skulle bära sig åt med sin andra soloskiva, den som skulle följa upp framgången med "Vilja bli" med låtar som "Ack, Sundbyberg" och

"Från och med du", lät det nästan alltid likadant.

Enkelt skulle det vara, gå in med ett band i en studio och spela in.

-Då kände jag att det är tvärtemot det som gör mig speciell. Då finns det andra som gör det extremt mycket bättre. Jag ville göra en massa olika slags musik, följa en massa olika spår. Det värsta som kan hända är att man blir överaskad, säger Oskar Linnros.
Ett års letande

Vägen till en skiva var inte enkel, under nästan ett år sökte han efter det som skulle bli som en sorts dogmaregler för honom. Lyssnarna skulle vilja höra honom sjunga, det skulle inte bli så att man längtade efter att höra någon annan sjunga. Så jakten efter "att lägga saker i rätt tonart" och att därmed hitta sitt existensberättigande som sångare, som vokalist, den förde honom framåt. Han motiverades också av en längtan efter att bredda sig, hitta något nytt, att med åtminstone några låtar hitta något,"ett tempo eller en genreblinkning som ingen har gjort på svenska".

ANNONS
-Euforisk pop är inte det enda jag har på min hårddisk. Det är inte det enda jag har ägnat mig åt, förklarar Oskar Linnros som tycker att det ska höras att han lyssnar på både Bob Dylan och Wu Tang Clan, att "allt sånt ska få plats" och att man ska vara tillåtande i processen.
Artistrollen inte allt

Solen skiner över Södermalm i Stockholm den här dagen och han trivs med livet, njuter av känslan att nu kommer skivan ut, sökandet har givit resultat. Men han poängterar att artistkarriären inte är allt, hittar han inte fram "så gör jag väl ingen skiva".

-Det är inte mer dramatiskt än så. Jag har inte en anställning. Världen kommer inte gå under och mitt liv kommer inte gå sönder om jag inte får vara artist, menar Oskar Linnros som understryker att musiken är allt för honom.
-Men ser det inte som att nu är jag artist. Det funkar inte så, att svenska folket anställer artister på tio år, som underhållare vid hovet med en luta. Hittar man något speciellt, då bryr sig folk. Hade jag släppt en skiva ett år tidigare, hade det inte lyft, säger Oskar Linnros.
Vill entusiasmera

Musiken kom först, det började med beats och allt eftersom kom texterna på "Klappar och slag", texter som på flera låtar kom att handla om att entusiasmera, om att skapa en "pepp" som han själv uttrycker det. Den första singeln från skivan, "Hur dom än" användes som kamplåt när barnmorskor demonstrerade för en bättre förlossningsvård tidigare i år.

-Jag skrev en låt som inte kom med, som handlade om Valborg och första maj på 1980-talet. Det känns som att det fanns mer av en vi-känsla då. Det är något jag saknar nu i en individualistisk tid, inte minst på grund av hur bekräftelsejakten på Internet funkar. Är det något jag vill uppmuntra, något slags budskap jag vill ha, då är det en längtan efter det kollektiva. Plus att det var skönt att gå ifrån jaget på vissa låtar, berättar Oskar Linnros.

Fyller 30 år den 15 augusti.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Aktuell: Albumet "Klappar och slag" släpps den 29 maj. Det är hans andra skiva efter succén med "Vilja bli". Den sålde i 80 000 exemplar. Han är med i insamlingsgalan "Hungerhjälpen" som sänds på SVT 1 på lördag den 1 juni. Hans turné inleds den 14 juni på Hultsfredsfestivalen.

ANNONS