Oscar Muñoz får Hasselbladspriset 2018

För årets Hasselbladspristagare, Oscar Muñoz, handlar det mer om att undersöka själva fotografin än om att använda kameran.

ANNONS
|

Oscar Muñoz, född 1951, kombinerar gärna fotografi med okonventionella material, som vatten, kol, teckningar och projektioner. I installationen Cortinas de baño (1985-1986) överförde han bilder via screentryck till duschdraperier. Han har också arbetat med självporträtt av kolstoft på en vattenyta som avdunstar. I andra porträtt har han använt kaffefärgade sockerbitar och brännmärken av cigaretter.

– Mitt arbete handlar mer om fotografin i sig själv, dess system och dess funktion, än om själva kameran. Jag är intresserad av att prova nya möjligheter att göra bilder, att kanske hitta ett annat sätt att förstå, skriver Oscar Muñoz i ett mejl på spanska från Cali Colombia där han bor och verkar.

ANNONS

– Cali är en stad som påstår sig vara glad och bullrig, det finns stora problem här, men trots det fungerar jag bäst här. Den passar mitt neurotiska sätt att vara, och jag tycker om ljuset och klimatet och de varma och vänliga människorna.

I Cali grundade han för 13 år sedan ett kulturcentrum och residensprogram för konstnärer i staden, Lugar a dudas (rum för tvivel). Dit kommer prispengarna, en miljon kronor att gå.

– Det är självklart. Jag är övertygad om att de kommer att göra största möjliga nytta där.

Ögonblicket och tiden

Vi får kontakt någon dag innan pristagaren ska tillkännages. Även om han vetat om det ett tag nu har han fortfarande svårt att tro att han ska bli en del av listan på berömda pristagare.

I motiveringen står bland annat:

"Med stor skarpsynthet skapar han experimentella arbeten som belyser bildens förgänglighet och dess förändring i tid och rum."

– Ögonblicket och tiden är ett tema för mitt arbete. Jag är intresserad av spänningsfältet mellan glömska och hågkomst. Vad som försvinner och vad som blir kvar, skriver Oscar Muñoz.

Priset delas ut i Göteborg 8 oktober. Därefter öppnar en utställning på Hasselblads center, Göteborgs konstmuseum.

Hasselbladspriset har delats ut sedan 1980. Bland tidigare pristagare finns Lennart Nilsson (1980), Henri Cartier-Bresson (1980), Sebastiaõ Salgado (1989) Richard Avedon (1991), Cindy Sherman (1999), Nan Goldin (2007). Förra året gick priset till nederländska fotografen Rineke Dijkstra.

ANNONS

Hasselbladsstiftelsens motivering:

"Tidens gång, historiens vändningar och upplösningen av bilden utgör kärnan i Oscar Muñoz arbeten som ifrågasätter det fotografiska mediets tillförlitlighet.

Hans skulpturala installationer förenar fotografins och den rörliga bildens ljuskänsliga egenskaper med element som vatten, kol, teckningar och projektioner.

Med stor skarpsynthet skapar han experimentella arbeten som belyser bildens förgänglighet och dess förändring i tid och rum. Oscar Muñoz verk präglas av ett eteriskt uttryck och erbjuder en metafor för människans varande."

ANNONS