Foto: TT
Foto: TT

Ordkrig första dagen i Cosby-rättegången

ANNONS
|

De sista orden som Andrea Constand hörde innan hon förlorade medvetandet var att pillren hon fått av Bill Cosby skulle hjälpa henne att slappna av, enligt åklagaren Kristen Feden.

- Tillit, förräderi och oförmågan att samtycka – det är vad det här fallet handlar om, sade Feden till jurymedlemmarna medan Cosby hörde på med pannan i djupa veck.

- I dag ges jag chansen att, med er hjälp, rätta ett fel. Jag ges chansen att, med er hjälp, skydda en man från att återstoden av hans liv förstörs, sade Cosbys försvarsadvokat Brian McMonagle till samma jury.

Feden hävdade att bevismaterialet skulle "krossa" alla illusioner av att Cosby var förkroppsligandet av sin folkkäre rollfigur Cliff Huxtable från tv-serien "Cosby". McMonagle varnade juryn för hur ett "falskt anklagande" om sexuella övergrepp är "en attack på mänsklig värdighet och oskuld".

ANNONS

Rättegången äger rum i Norristown, Pennsylvania. Juryn har valts ut i Pittsburgh, 480 kilometer därifrån, och kommer att hållas avskild på ett hotell medan rättegången pågår.

Enligt domare Steven O'Neill kan jurymedlemmarna förbereda sig på en lång vistelse, då rättegången väntas pågå i två veckor eller längre.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Cosby-rättegången

Bill Cosby anklagas för att ha drogat och ofredat Andrea Constand i komikerns hem i Montgomery county, Pennsylvania, 2004.

Constand och Cosby har tidigare förlikats i ett civilrättsligt mål 2006, men 2015 togs fallet upp igen när nya bevis hade framkommit.

Ett 60-tal kvinnor har anklagat den i dag 79-årige Bill Cosby för såväl våldtäkt som sexuella övergrepp. Nästan alla uppger att de blivit drogade. Tidsperioden för de påstådda händelserna sträcker sig från 1965 till 2008.

Åklagarna valde ut 13 kvinnor och bad domaren att ta med deras vittnesmål som del av bevisföringen, detta för att kunna styrka att Cosbys beteende är ett mönster.

Men bara en, vars namn inte är offentliggjort, godkändes. Hennes vittnesmål kommer att tas upp i rättegången. Domaren Steven O'Neill säger att han fattade beslutet baserat på "noggrant övervägande av bevisvärdet."

De inledande förhandlingarna har varit långa och snåriga. Cosbys advokater har bland annat hävdat att komikern är i det närmaste blind och därför inte kan åtalas.

Juryn består av tolv personer, sju män och fem kvinnor.

Bill Cosby nekar till anklagelserna.

ANNONS