Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En bok att bläddra i, med många illustrerande citat, teckningar och bilder, skriver Maria Näslund om boken Orden vi älskar med. 

Orden spelar roll i kärleksrelationen

Tyskans ord för samlag kan till exempel få lusten att försvinna.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Bok

Genre: Ordbok

Titel: Orden vi älskar med - Blädderordbok om kärleksrelationer

Författare:  Mona Blåsjö och Katarina Byding 

Förlag: Aight

Vad spelar orden för roll i en kärleksrelation? Stor roll såklart, och det tycker också språkkonsulterna Mona Blåsjö och Katarina Byding som skrivit boken Orden vi älskar med - Blädderordbok om kärleksrelationer (Aight). Här kan man under olika rubriker ta del av allt från ord för olika sorters relationer (monogam, fling, frikort) till ord vi använder om vår partner (livskamrat, käresta, respektive). Inte så mycket nytt, men jag lär mig att tyskan har ett ord för samlag som lyder Geschlechtsverkehr (ungefär könstrafik). Det är nästan för bra för att vara sant.

Boken rymmer också intervjuer och diskussioner i ämnet; en nätdejtare berättar om den digitala världens koder och en hjärnforskare förklarar hur våra språkminnen styr hur vi tolkar ord.

Det är just en bok att bläddra i, med många illustrerande citat, teckningar och bilder. Det bästa citatet måste vara från Sörja för de sina när Kristina Sandbergs romanhjältinna Maj funderar kring det motsatta könet och konstaterar: ”Man är ju tacksam när de pratar.”