Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

One X tar upp kampen mot PS4 och Switch

One X heter den, Microsofts nya hopp i spelkonsolvärlden. Den lanseras samtidigt i hela världen den 7 november, berättar IT-jätten vid presentationen på spelmässan E3 i Los Angeles.

 

 

– Konsolerna har varit utdömda ett antal gånger genom årens lopp men har överlevt alla teknikskiften. Jag skulle säga att de nog är starkare än någonsin, säger Per Strömbäck, talesperson på branschföreningen Dataspelsbranschen.

Enligt Strömbäck beror överlevnaden på att konsoltillverkarna är bra på att integrera nya tekniska framsteg, och göra dessa tillgängliga för en bred publik, i konsolerna. HD, ultra-HD (hög upplösning) och VR (virtual reality) nämns här som exempel.

– Det är saker som finns på annat håll också. Men i allmänhet är priset lägre på konsolerna, säger Strömbäck.
 

Mest kraftfulla hittills

Microsofts nya One X beskrivs som den mest kraftfulla konsolen hittills. Och det lär behövas, eftersom priset ser ut att bli högre än konkurrenten Sonys Playstation 4. I USA är priset för One X satt till 499 dollar (4 500 kronor), och även om internationella priser inte är klara innebär det att den blir dyr.

Vid presentationen visades också 42 kommande spel upp. 22 av dessa kommer att vara skräddarsydda för den avancerade One X, som under utvecklingen gick under kodnamnet Project Scorpio.
 

Hittills ingen chans mot PS4

Konsolen blir viktig för Microsoft, vars tidigare Xbox One inte har någon chans mot PS4. Sonys konsol är numera det japanska företagets största vinstkälla, och säljer dubbelt så bra som Xbox One.

– Vi säljer varenda en vi kan tillverka, säger Shawn Layden, chef på Sony Interactive Entertainment.
Sony presenterar också nyheter på E3, natten till tisdagen svensk tid.

Den tredje stora konkurrenten heter Nintendo Switch, som lanserades tidigare i år. Även den är så populär att tillverkningen inte hänger med efterfrågan. Switch ligger i samma prisklass som väntas för One X, alltså minst en tusenlapp högre än PS4.

Hur ser konkurrensen ut från annan utrustning?
– Angående hotet från andra, exempelvis Apple TV, Iphone och appar på Ipad, så har konsolerna en enorm styrka beroende på att de har tre olika intäkter. Det är hårdvaruförsäljning, försäljningen av spel i ask och dessutom har de framgångsrikt utvecklat den digitala försäljningen. Det är svårt för utmanarna att konkurrera med det, säger Strömbäck.

Vad tror du om framtiden för konsolerna?
– Jag tror den är ljus så länge de fortsätter att utvecklas och omfamna nytänkande, ny teknik och nya spelformer, säger Per Strömbäck.